ZAVISNOST


Postoje više vrste zavisnosti koje uobličavaju svakog čoveka pojedinačno kakav je po svojoj biti i karakteru. Svako ima svoju pasiju ili zavisnost kako se to kaže. Neko ima slabost prema sportu, umetnosti, hrani, automobilima a neko na nesreću prema narkoticima i drugim opojnim drogama.

Nažalost ova zadnja zavisnost je sve više u porastu i to kod mladih ljudi koji su tek stasali za život. Pojedini su se prepustili  uživanju u drogama u raznoraznim oblicima koji vešti dileri i ulični prodavci smišljeno u lepo upakovanim paketićima. Nutkaju mladim i zelenim naraštajima na žurkama u kućnoj radinosti ili javnim skupovima tipa Exita i ostalih festivala gde mladi obitavaju.

U ovoj eri kvazikapitalizma i feudalnih sistema vrednosti gde roditelji sve manje imaju vremena za svoju decu jer rade od jutra od sutra. U kvazifirmama sa malim platama i neretko neisplaćenih zarada. Neispunjavanja porodičnih i bračnih obaveza dolazi sve više do razvoda i podele porodice, gde najmlađi ispaštaju usled nemogućnosti dogovora svojih roditelja. 

Nažalost svedoci smo sve više tih neprijatnih događaja u svojoj najbližoj okolini. Ta deca rastrzana između svađa i razvoda svojih roditelja nesvesno ulaze u loša društva sa sličnim životnim problemima. Naravno traže razumevanje i izlazak iz tih situacija, kako sam opisao u nekoliko ranijih ispisanih reči.

Tu nastupaju ulični prodavci i dileri kradiljivci duša i tela a sa tim početnim uživanjem u životu i sreće nesvesno ulaze u začaran krug zavisnosti i novopečenih prijatelja koji im postaju najvažniji u svojim životima. Počinju sa potkradanjem najbližih i drugih uvaljujući se sve više u blato beznađa i zavisnosti gubeći svoj integritet i ličnost za koji gram sreće i trenutak radosti koji protekne kao treptaj oka ! A kad osećaj smirenosti i nirvane prođe postaju opet robovi svojih navika sve do neizbežnog kraja koji dolazi kao posledica svega navedenog.

Da bi se sačuvala celovitost društva i porodice kao stub jedne države ne smemo prihvatati šta nam naše jadne televizije serviraju kroz razne realitije kao sistem vrednosti uništavajući svesno ili nesvesno jedinstvo jedne porodice. Kao recept vaspitanja i zdravog razmišljanja naše dece moramo paziti na naše naraštaje, slušati šta imaju da nam kažu usmeravajući ih na pravi put nagrađivati uspeh koji su postigli u bilo kojim oblastima kao đaci i mladi ljudi. Problem nas samih da smo dospeli do samog kraja izdržljivosti posle decenija lopovluka, mešetara. Uništavanja menjajući naš mentalni sklop koji je smišljeno isplaniran u iskrivljenim sistemima vrednosti, gde je sve novac i samo novac bez trunke samilosti i duše za one druge. Ovo je samo posledica raspada bivših komunističkih država gde se tu i mi ubrajamo gde sistem vrednosti nije bio idealan, ali je bio koliko toliko ravnopravan gledalo se da se neke stvari dovedu na pravi put. Bilo je besplatno školovanje, zdrastvo i druge stvari koje su bile dostupne svima a moglo se nešto i zaraditi od plate…

Znači najveći problem ovog sveta je nastao kada se porodica raspala i sve pretvorilo u novac i dim raznih mešetara. Pokušajmo da se više družimo sa svojim prijateljima viđamo sa svojom rodbinom i naravno sačuvamo našu decu od svih negativnih uticaja koliko je to moguće ?! Budimo iskreni prema sebi i drugima težimo savršenstvu kroz razne postupke koje činimo svesno ili nesvesno, sačuvajmo obraz ispoštujmo svaki dogovor koji imamo…

Samo tako možemo svoju decu i porodicu sačuvati gde svojim primerima i postupcima direktno utičemo na njihov karakter i ponašanje u društvu. Lepo je čuti kako su su vam deca lepa pametna i lepo vaspitana samo tako možemo napredovati kao društvo i država držeći se hrišćanskog i nacionalnog ponosa kao što nas naši olimpijci predstavljaju na olimpijadi u Brazilu, činići nas ponosni na svakom koraku !!!

Autor:Goran Popnovakov 2016