NAŠA PLANETA


Živimo pored malih i velikih reka nesvesno a vala neki i svesno zagađuju životnu sredinu bacanjem smeća, raznih otpadaka, izlivanjem nafte i otpadnih voda iz fabrika brinući samo o vlastitoj zaradi nezazirijući od Boga i ljudi. Takvi ljudi nemaju savesti, časti i duše da bi ispunili ljudski i Božiji plan o očuvanju naše planete spremni su na sve, čak i na najgore scenarije ako im neko stane na put.

Velike korporacije u sprezi sa razvijenim zemljama sav toksični i drugi otpad prebacuju u nerazvijene zemlje Afrike, Južne Amerike i Indije a tu spadamo i mi kao odlični kandidati za otpremanje istog. Uvozi se sve i svašta životinjsko meso sumnjivog i neproverenog kvaliteta, lekove, igračke i sav mogući otpad u vidu automobila, električnih i drugih uređaja. Naša država ima silne propise prepisane iz zakona Evropske Unije i lepo uređene i kataloški sređene po kategoriji važnosti kao jedan od uslova za ulazak u porodicu Evropskih naroda. Tek poneki nesretnik dobije packu i biva kažnjen kao dežurni krivac a pravi se izvuku kao i uvek. Nemamo radnih navika i dovoljno svesti da bi dostigli nivo razvijenosti kulture jedne Finske, Danske, Norveške, Japana.

Sećam se nekih lepših vremena kada smo kao klinci imali radne akcije i pokrete Gorana koji su tek počeli da se razvijaju, a može biti da sam ime dobio i po njima koje je inače bilo popularno u to vreme ? Sadašnje vreme možemo prepisati spletu nesretnih vremena koja su za nama i još traju uništeni međuljudski odnosi i svest o ekologiji i brige o ljudima.

Na sreću ima pravih primera i dobrovoljaca naročito među mladim ljudima u seoskim i manjim sredinama koji brinu o svemu što ih okružuju, dajući pravi primer ostalima. Ne može se sve pripisivati novcima i drugim materijalnim stvarima moramo iz korena menjati sebe pa onda i druge da bi nam svima bilo bolje.

Samo delić da svako uradi na sebi dostigli bi svest zemalja koji su to shvatili davnih dana o životnoj sredini, vodi, životinjama i globalnom zagrevanju gde se polovi tope i raste nivo vode u celom svetu a na drugom delu stvaraju se pustinje i armije gladnih ljudi…

Nema nam života i zdravlja ako olako shvatamo stvari i neobazirajući se na znakove koje nam planeta šalje u vidu kiselih kiša, dugačkih i toplih leta, nestanak plodnih oranica i životinjskih vrsta koje su u izumiranju godinama unazad. Svi to znamo ali ne marimo !!!

Autor:Goran Popnovakov 2016