GODIŠNJI ODMOR


Godišnji odmori svake godine se planiraju odmah posle završene sezone za koje se zadužujemo u raznim bankama po nepovoljnim kamatama i sa otplatom više godina. Svako od nas zavisi od mogućnosti pokušava da ispuni svoj godišnji odmor pripremajući se cele godine gde će se ići preko koje agencije i koliko ćemo evrića potrošiti ?!

Naš narod voli da troši više nego što zaradi i rado odlazi na Grčko primorje i druge destinacije. Grčko primorje za nas Srbe znači sve istorijske i porodične veze, sličan mentalitet sa Grcima bliskost religije i blizina koja sve to uobličava sunčane plaže i lepota mora spojeno sa lepim ženama. Grčko primorje ima šta da ponudi za svakog ponešto od porodičnog do avanturističkog provoda i planiranja na razne organizovane ture po njihovim bezbroj prelepih ostrva i duhovnim mestima koja je Grčka prepuna.

Starosedeoci su puni života topli i srdačni domaćini gde će se potruditi da ugoste svakog gosta ispunjavajući svaku njihovu želju. Tako da većina turista se uglavnom vraćaju na ista mesta gde su prvi put boravili praveći prijateljske odnose sa vlasnicima hotela i malih porodičnih kuća.

Nažalost moja porodica nije imala takvu sreću kao i hiljade drugih porodica ili se nisu stekli uslovi za jednu takvu avanturu. Gogodišnji odmor na more koji smo svi željni ponajviše klinci koji ne znaju kako izgleda more, miris borovine i sunčane plaže kao što sam ja imao sreću da doživim njihovih godina u staroj Jugi odlaskom na Hrvatsko primorje tih sretnih godina…

Večito zauzeti i rastrzani između obaveza i poslova spojeno sa kreditima iz banaka da bi se neke stvari pozavršavale nismo mogli da nađemo vremena i sredstava za ovakve godišnje odmore. Puni smo priča i doživljaja drugih ljudi koji su nam prepričavali svoje utiske sa čarobnih mesta kroz slike koje su ovekovečili njihove trenutke sreće i radosti.

Za ostalim stvarima nemogu da žalim niti hoću, znam da smo sve učinili da nam deca odrastaju u normalnom okruženju bez nekih većih želja i stvari koje se mogu ispuniti kao što to imaju i ostala deca njihovih generacija ?! Molim se bogu i nadam da će sve doći sve na svoje mesto samo da smo zdravo živo.

A za njih same pa oni će se već snaći čim završe škole imaju planove gde će raditi i gde će se ići na letovanja. Pojavili su se poslovi na kruzerima i fabrike tipskih montaža u Slovačkoj i drugih država gde se mogu lepe pare zaraditi a njihova mladost i želje za putovanjima će sve to na kraju i nadoknaditi ?! 

Autor:Goran Popnovakov 2016