KO SMO MI ?


Mi kao svesna bića sposobna za mnoga dobra ili loša dela, možemo da menjamo svet oko nas. Utičući na svim poljima nauke, kulture, pravila ponašanja kao i očuvanju životne sredine i međuljudskih odnosa. Volimo da se takmičimo i nadmećemo u svim sferama života od sportskih do naučnih i drugih kulturnih dešavanja ?!

Image result for svest

Svakog dana se nešto novo izmisli ili uradi u svetu da bi nam bilo bolje. Takođe sa druge strane se stvara kontrast u vidu planiranja novih ratova i uništavanja država radi ostvarivanja ciljeva i lične dobiti ?! Volimo za sebe da kažemo da smo najbolji, da smo uspeli i da smo uspešni u nekom poslu, odricajući se osnovnih životnih stvari i želja ili gaženju preko mrtvih kako se to u narodu kaže ?! Uzdigli smo se kao svesna bića nad životinjama, ustanovili pravila, napravili čuda u filozofiji, matematici, hemiji. Stvorili takve velike građevine poput piramida i kineskog zida, krivog tornja u Pizi ili Ajfelove kule u Parizu.

Image result for svetska čuda

Kroz istoriju velikih naroda napisali smo velike arije i opere, velika knjževna dela i naslikali toliko likovnih ostvarenja. Sposobni smo da praštamo i dajemo a takođe ubijamo i uništavamo. U svakom čoveku postoji dobro i loše Jing i Jang kako kažu stari narodi poput Kineza i velikih Grčkih filozofa.

Image result for jing i jang

Puni smo ljubavi i darežljivosti, radosti, gordosti, ljutnje i ljubomore, svi to imamo u sebi pa i oni koji su pošli putem pravednika i pokajnika ?! Težak život uobličava čoveka i sve zavisi od okruženja u kojoj se živi i sreće kome je svima potrebna i naravno sposobnosti da promeni svoj život ?!

Image result for praštanje

Iole svestan i normalan čovek pokušava da svoj život sredi u datoj situaciji sa podeljenim kartama sudbine i kako mu je negde tamo zapisano ?

Image result for vaspitanje

Svi smo mi ponos i dika ili greška i razočarenja naših roditelja koji su za nas živeli i sve i ništa pružili i dali kroz život ?!  Takođe puno zavisi od odrastanja i vaspitanja kojih smo imali kroz razne situacije ? Nije pravilo ali puno zavisi od ovog što sam naveo i osnovnog pravila ponašanja i vaspitanja u društvu u kojem živimo, radimo i umiremo. Kroz istoriju čovečanstva nikad nije bilo pravde pa tako i u ovom modernom dobu i ubrzanom društvu.

Image result for pravda kroz istoriju

Da bi sačuvali sebe i svoju ljudskost moramo da uživamo u životu, budemo ljudi jedni prema drugima,, Ne čini drugima što ne želiš sebi “ kako glasi stara narodna mudrost. Budite svesni kako je život prekratak za neke glupe i bezvezne stvari. Provodite što više sa svojim najbližima,, činite dobro i dobrim se nadajte “ kako je to lepo neko rekao ?! 

Image result for činite dobro

Autor:Goran Popnovakov 2016