NAŠA UMETNOST


Od prvih slika na zidovima pećina do savremenog slikarskog izraza, srpsko slikarstvo imalo je značajne predstavnike u svakoj etapi, a neki od njih ušli su i u svetsku likovnu istoriju. Najlepše freske iz manastira i crkava Srbije već godinama su na Listi svetske baštine UNESCO, a jedna od njih –Beli anđeo” iz manastira Mileševa–poslata je u svemir da predstavi kulturu Zemljana.

Image result for freske

Najlepše slike iz davne srpske prošlosti i danas se mogu videti ako posetite brojne srednjevekovne manastire i crkve(i njihove freske)koje u Srbiji postoje. Tamo se i na zidovima nalaze ukrašene freske koje zadivljuju svojom jedinstvenošću i lepotom koja nadilazi vekove. Freske iz srpskih manastira svrstavaju se među najlepša i najznačajnija dela svetske baštine. Originalnost i vrednost ovih spomenika kulture priznale su mnoge svetske organizacije. U kulturnu baštinu UNESCO do sada su uvršteni manastiri Sopoćani, Studenica, Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške.

Image result for freske

Za najpoznatiju srpsku fresku smatra se “ Beli anđeo ” iz manastira Mileševa. Ovo delo bilo je deo video snimka koji je poslat u svemir kao predstavnik kulturnog nasleđa planete Zemlje. Svi oni koji posećuju Srbiju trebalo bi da vide i upamte njegovu lepota i jedinstvenost.

Image result for freske

Srpski slikari najviše su ostavili iz sebe u eri tkz.“ istorijskog slikarstva ”. Isprva bez patosa i dramatike, ova dela počela su da prevazilaze često anegdotski karakter već u delima Đure Jakšića, pisca, slikara i boema, koji je stvarao pod uticajem Rembrantovog dela. Novo istorijsko slikarstvo predstavilo je monumentalne, velike kompozicije o čijem kvalitetu svedoče i brojne nagrade osvojene širom evropskih slikarskih metropola.

Image result for freske

Među najreprezentativnijim i najlepšim nalaze se dela čuvenog slikara Paje Jovanovića, “ Seoba Srba ” i “ Proglašenje srpskog carstva ”.Za rad ovog slikara vezan je i misteriozni nestanak jednog njegovog dela. Slika “ Furor Teutonicus ” odnosno “ Bitka u Teutoburškoj šumi”poslednji put je viđena davne 1909. godine u Salzburgu posle čega joj se gubi svaki trag.

Image result for PAJA JOVANOVIĆ

Srbija je imala i veoma značajan broj uspešnih slikarki. Enciklopedija Larus “ Autoportret ”prve slikarke i žene akademika Srbije, Katarine Ivanović, koja ju je proglasila remek-delom slikarstva 19.veka sa ovih prostora.

Image result for KATARINA IVANOVIĆ

Zapažen je i rad Nadežde Petrović, a u spomen kući Milene Pavlović Barili u Požerevcu posetioci danas mogu da vide dela umetnice koja je svetsku slavu stekla u SAD i ilustrovala naslovne strane Voga i Harperovog bazara. Ako dolazite u posetu Srbiji, ne bi trebalo da odavde odete a da ne posetite Kovačicu, malo selo u Vojvodini koje je centar naivnog slikarstva.

Image result for JANKO BRAŠIĆ

Džinovske tikve i petlovi, patke koje vuku nebeske kočije, čudnovate priče inspirisane predanjem i duhom podneblja, čine ovo mesto bajkovitim i iznad svega beskrajno šarmantnim. Ocem naivnog slikarstva u Srbiji smatra se Janko Brašić, a svoj najveći procvat ova umetnost je doživela u periodu posle II svetskog rata.

Image result for GALERIJE

Muzeji i galerije širom Srbije mesta su gde su svoj dom pronašla najlepša dela srpskog slikarstva. Većina ovih objekata radi svakog dana osim ponedeljkom, a slike srpskih majstora čekaju da ponovo zadive.

Image result for MUZEJI U SRBIJI

Naši muzeji i galerije su slabo posećene od strane mladih ljudi, pogotovo dece koja nemaju vremena za umetnost i kulturu koja je zaboravljena u ovom užurbenom vremenu. Bilo bi lepo kad bi mogli da nađemo trenutak za umetnost koja polako pada u zaborav. 

Autor:Goran Popnovakov 2016