PADOBRANCI


Pišući tekstove u kome sam opisivao u mojim predhodnom člancima, razvoj motora i aviona kroz tehnološku revoluciju istorija na kome se zasnivao stari svet, nikad više neće biti ista i početak savremenog sveta, kakav poznajemo. Moramo spomenuti i neraskidivu vezu između aviona i padobranaca koji su utrli put modernog ratovanja. Svi znamo kako su prvi avioni nastali i njihova primena u ratu i miru koja se razvijala i kako je svet i tehnologija napredovala ,tako su padobranci našli svoju primenu u ratu u specijalnim operacijama u II svetskom ratu, tako i u kasnijim ratnim sukobima u svetu.

Image result for padobranci u ratu

U mirnodopskim uslovima je nastalo i sportsko padobranstvo u kojima se ekipa egzibicionista i ljudi napunjeni adrenalinom, našli svoj hobi u visinama iznad zemlje skačući iz aviona da bi pravili neverovatne figure i pokrete u kome se ledi krv u žilama. Svaki komentar je ovde suvišan, svaka im čast što imaju hrabrosti i da su svoje strahove prevazišli na ovakav način. A verovatno je i ovo i način nekog oduška od svakodnevnog života i stresa ?! Moram na kraju spomenuti i Borinog sagovornika Miroslava Medurića-Čiku u emisiji ,, Petkazanje „, sa pričom,, Buva u gipsu “ i toliko puta reprizirana unazad godina tražena od gledalaca…

Hrabrog i mladog padobranca koji je sa svojom urnebesnom pričom dočarao svoje viđenje vojske i padobranstva…

Slatko smo se nasmejali, kroz ovaj video koji je toliko puta prikazivan na TV-u, a pošto je on i osnivač kluba lažova i organizator poznate,, Kobasicijade “ koja se svake godine održava u Turiji red je da ga ovim putem i spomenemo. 

Autor:Goran Popnovakov 2016