MRAČNA OKNA


Došao je red posle svih nabrojanih starih zanata i zanimanja da spomenemo i naše hrabre i neustrašive rudare koji rizikuju svoje živote, idući u mračna okna sa razmišljanjem o danu koji ih čeka i da li će se vratiti ? Sa pozdravom,, Sretno “ smenjuju se smene,umornih i garavih rudara koje su radno vreme zasluženo odradili. Od prvih rudnika koji su nastali pre stotinak godina i rudara koji su svoje poziv našli i život odabrali radi prehranjivanja mnogobrojnih porodica sa malim platama i zanimanjem opasnim po život.

299088_rudnika-foto-rojters_f

Početkom industrijske revolucije počevši u Engleskoj i drugim evropskim zemljama pre dva veka koji su bili začetnici prve parne lokomotive i drugih mašina koje su kao pogonsko gorivo koristili ugalj od fosilnih ostataka praistorijskih životinja. Tako su i počela zanimanja rudara i drugih pomoćnih poslova u dubokim i uskim jamama I iskopinama. 

Related image

Image result for industrijska revolucija

Poslovi sa malim platama i opasnim oboljenjima srca, pluća i disajnih organa i bez pravih radničkih prava koji nisu postojali u to vreme tih teških i napornih godina XIX veka…Radilo se od jutra do sutra, ako se neki radnik povredio brzo se našla zamena za upražnjeno mesto jer previše je bilo gladnih usta i manjak poslova a naravno bolovanje nije ni postojalo u ovakvom obliku kao što je danas ?

rudnik

Posle završetka II svetskog rata razvojom i modernizacijom proizvodnje u čitavom svetu su prestajali korisititi ugalj kao pogonska gorivo, koristeći neka druga alternativne izvore energije poput struje, gasa i goriva koja se masovna proizvodila na milione barela za potrebe novoizgrađenih fabrika.U našim krajevima su uporno pokušavali da proizvodnju uglja pokrenu sa mrtve tačke makar to nije imalo nikakvo ekonomsko opravdanje ili veze sa pameti,jer uvek je postojao neki lokalni komesar koji je pokušavao da se dodvori KPJ ili dobije neki mali poen za svoju korist, makar što se znalo da su rudarska okna bila neisplativa i napuštena pre više decenija ?! Kao što je prikazana u našem domaćem filmu,, O pokojniku sve najlepše „, našu narav, svest i potrebu za neke nerazumljive stvari i narodne mase dovedu do zatupljena i mirne poslušnike države !

Život “ilegalnih rudara” u blizini Zenice: Ćumur, mrak i b

U drugoj polovini XX veka mirovnim sporazumima UN u Kjotu većina država sveta su se obavezale da štite životnu sredinu i da smanje emisije zagađenja. Tako što će svoje industrije,modernizovaniti ugrađivanjem posebnih filtera za očuvanje ozonskog omotača i u roku nekoliko decenija pređu na neke druge alternativne izvore goriva ?!

Related image

Za kraj smo ostavili da klasnični rudari u pravom smislu tih reči je sve manje, jer iskopavanje rudnika vrše moderne mašine i druge rude potrebne za proizvodnju raznih mašina i delova za neke druge namene ?! Svet je postao globalno igralište za sve igrače koji masovno proizvode i svoju industriju baziraju još uvek na starim izvorima energenata. Nemareći za životnu sredinu i ozon koji je sve manji, a sa tim i klima koja se neminovno promenila na gore, stvarajući prirodne katastrofe u vidu zemljotresa, oluja i kiselih kiša…Kolika će ta trka još trajati i gde nam je kraj ostaje da se vidi ? 

Autor:Goran Popnovakov 2016