SRETNA NOVA GODINA


U svim kulturama koje koriste godišnje kalendare dolazak nove godine se proslavlja kao praznik. U današnje doba, većina zemalja je prihvatila računanje vremena po gregorijanskom kalendaru i početak nove godine računa od 1.januara. Proslava Nove godine je u Jugoslaviji poseban značaj počela da dobija posle Drugog svetskog rata kada se pokušao suzbiti značaj koji je veliki deo hrišćanskog stanovništa sa tih prostora pridavao proslavi Božića,tako što se pažnja usredsredila na do tada manje proslavljanu i religioznone popularnu„ Novu godinu “.

Image result for jevrejska nova godina

Ovim se sa jedne strane izbegla(mada po nekima samo prividno)jedna manifestacija podvojenosti zbog kalendara stanovništva na religijskoj osnovi, ali se sa druge strane, po mišljenjima dela Jugoslovena, nepravedno stvarala opšta neprijateljska atmosfera prema onima koji su se odlučivali da nastave sa tradicijom proslave Božića. Ipak,može se primetiti da je u verski i kulturno heterogenoj zemlji bilo zgodno imati zajednički praznik, kao što je međunarodna Nova godina.

Image result for jevrejska nova godina

Proslavljanje Nove godine na dan koji je gregorijanskim kalendarom označen kao prvi januar nije oduvek bilo prisutno; naime mnoge kulture su smenu godina, pre nego što se ustalio današnji običaj, obeležavale u proleće ili jesen. U hrišćanskim sredinama, prvi januar(gregorijanskog ili julijanskog kalendara)je takođe poznat kao dan na koji je Isus Hristos obrezan.U Pravoslavlju, Crkvena nova godina se slavi 1. septembra po julijanskom kalendaru(14.septembra po gregorijanskom), kao dan početka liturgijskog ciklusa, dok u katolicizmu liturgijska godina počinje Došašćem.

nova-godina-1

Nova Godina je prvi dan u kalendaru(1.januar)i prvi dan u godini. Prema julijanskom kalendaru koji vodi crkvu, ali datum 1.januara i Nova godina dolazi 13 dana kasnije. Jevrejske Nove godine(Roš Hašana)počinje 1 ili 2 na 7.meseca(tišrija)i pada u septembar ili oktobar. Doček Nove godine 31.decembar(zadnji dan u godini) slavi se širom sveta. Često je glavni grad trgova slavili uz vatromet pevanje i ples .

%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%83%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b0%d1%9a%d0%b5-1

U starom Egiptu, prvog dana u godini,koji je pao na dan oslobađanja Sothis(zvezde Sirius)19.i 20.Jula proslavljen folk i sudske ceremonije i žrtve u čast boginje IsisJevrejska Nova godina je dan“za pisanje čoveka sudbina“, a najavljuje puše trube i rogove(Sofar i Keren). Za Vavilonce, Persijance i kineski,koji su otpuštanje prebrojavanja nakon prolećne ravnodnevnice, Nova godina je praznik podmlađena,proleće sunce .

Related image

Za Grke je početkom godine također je bio povezan sa sunčevom kretanju(u Attica do leta,u Aeolis sa zimskim solsticija,u Sparta s jeseni ravnodnevice)ali to je bilo proslave Nove godine.Naprotiv,u antici Rim dolaskom nove godine-koji je u početku uzeti 1.marta a od 153 pne.Kr.Uzeti su u januaru Kalende, odnosno 1.januar-je univerzalni dan slavlja i radosti:taj dan čestitali, zajednička poklone novogodišnje(strenae)i postavio bučna proslava u čast boga Jana .

Image result for bog jan

Hrišćanstvo je dugo zaziralo od proslave Nove godine,od paganskih običaja,a oni su u srednjem veku na početku godine je hrišćanskih praznika Blagovesti(mart 25)ili Božić (decembar 25).Tek od 12.veka Crkva prihvata 1.januar kao početak solarne godine i liturgijske godine se računa od prve nedelje Adventa(između 27.novembra i 3.decembra).Kao proslave Nove godine-i njegov večeri,Nova Godina ili novogodišnju-i kulturne baštine romanskih i germanskih naroda na osnovu drevne tradicije,sa slovenskog naroda i običaja novogodišnje su uglavnom novije i predstavljaju mešavinu stranih uticaja sa ostacima kulta novog rođeni Sun(„mladi leto“).

Related image

Kineski kalendar je lunisolarni kalendar koji se koristi u Kini,a sa izvesnim modifikacijama,i još nekim zemljama Dalekog istoka.U današnjoj Kini se za većinu svakodnevnih aktivnosti koristi gregorijanski kalendar,ali se kineski još koristi za obeležavanje tradicionalnih kineskih praznika poput Kineske nove godine(Prolećnog festivala)Duan Wu festivala i Festivala sredine jeseni,kao i u astrologiji,za biranje povoljnog datuma za venčanje ili otvaranje neke zgrade.Pošto svaki kalendarski mesec prati Mesečev ciklus,iz njega je moguće odrediti Mesečevu menu(npr.svaki 15.je pun Mesec). Kineska Nova godina nastupa 28.januara 2017.godine i trajaće sve do 15.februara 2018.godine. Ovo je godina napornog rada,strpljenja i postizanja ciljeva.2017.godinom vladaće crveni plameni Petao,a to znači da ćemo mnogo vremena provoditi u samoći i u harmoniji sa porodicom i prijateljima.Kineska Nova godina ima svoje srećne boje,koje su povoljne ako se kombinuju u svakodnevnom životu.One predstavljaju amajliju ili blagoslov koji daje obilje i prosperitet. Deo pisanog sadržaja skinut sa mreže da bi se ispunila forma članka i samog sajta…

Autor:Goran Popnovakov 2016