KTITORI


Na društvenim mrežama kruži cenovnik crkvenih usluga koji je objavio da ne pominjem ime dotičnog crkvenog velikodostojnika u nekoj parohiji u Srbiji koji me je baš iznenadio. Mada svi znamo da je to uobičajena praksa naplate svojih usluga sveštenih lica čast izuzecima. Ima i onih časnih koji su bili skromni i koji su uvek izjavljivali ,, Koliko date „a koje sam lično doživeo pri venčanju i krštenju svoje i tuđe dece u našoj parohiji. Tako da ne mogu da potvrdim o ovim navodima i komentarima na društvenim mrežama ?!
Image result for prilog crkvi
Počeli su sa komentarima da su sveštena lica i ostali crkveni velikodostojnici puni ko brodovi, voze se džipovi, žive u vilama od kuća i postali su organizacija pod patronatom države. Ne bih nikog da uvredim i utičem u verovanje u crkvu i Bog. Namećem neko svoje mišljenje, ali generalno pre će mo dati prilog za izgradnju crkve ili manastira, nego za bolnice, domove i druga prihvatilišta koja su u stanju raspadanja ili kojih nedostaju na stotine i koja su potrebna svima nama..
crkva-popovi-svestenici-usluge-krstenje-vencanje-cenovnik-1392069060-443353
Mada i ja sam vernik, ali ne fanatični da samo budem viđen u nekoj crkvi, da se krstim od plafona do poda zbog drugih ili savesti. Poštujem običaje, Božić, Vaskrs, i svaku slavu pojedinačno. Volim da ispoštujem crveno slovo, kad se ne radi i naravno slavu kod kuma ili nekog prijatelja, važno je da se narod okuplja i veruje u nešto, da nema toga ne bi bilo ni nas. Neću više zalaziti u ovu raspravu oko crkve i drugih osetljivih tema. Jer ljudi se boje reći za ono što je očigledno i vidljivo na svakom koraku. Neka svako veruje u ono što hoće i dalje daje priloge za crkve i manastire po svojoj savesti i osećaju, ali neka imaju na umu da ima i važnijih i potrebnijih životnih stvari…Hvala na pažnji, svako dobro i i čuvajte se…

Autor:Goran Popnovakov 2017