SANTA MARIJA DELLA SALUTE


Dvorci u Vojvodini nastali su u periodu od XVIII do XX veka, u različitim stilskim izvedbama, od baroka do klasicizma. Gradili su ih bogati zemljoradnici i austrougarsko plemstvo, uglavnom daleko od gradova. Gotovo uvek okruženi su prostrano uređenim parkovima i ergelom. Svoj sjaj su počeli da gube posle kolonizacije nakon Drugog svetskog rata.

Related image

Od tada padaju „iz ruke u ruku“. Četiri dvorca imaju status kulturnog dobra od izuzetnog značaja. Dvadeset jedan su objekti od velikog kulturno-istorijskog značaja, tri su u statusu značajnih kulturnih dobara. Više od dvadeset samo su evidentirana kulturna dobra. Najpoznatiji vojvođanski dvorci su Kaštel u Ečkoj, dvorac porodice Dunđerski u Čelarevu, hotel dvorac„ Fantast “ nadomak Bečeja i dvorci Stratimirović i Dunđerski u Kulpinu.

25

Moji dobri prijatelji su mi poslali slike iz dvorca porodice Dunđerski koji se nalazi u Kulpinu. Kažu lepo su se proveli sa kustosom muzeja i priču o Lazi Kostiću i Lenki Dunđerski i serije ,, Santa Maria della Salute „ koja se snimala u ovom dvorcu.

Image result for LENKA DUĐERSKI

Sprovela ih je kroz ceo dvorac i pomoćne prostorije i uz priču dočarala život starih vremena koja su za nama. Pa ću vam ovim putem i dočarati slike starih stvari  koje potiču iz tog vremena.

22.jpg

Dnevni boravak

19.jpg

Snimana je i serija o porodici Jagodić ,, Sva ta ravnica “ koja je dočarala sav život i bogastvo predratne porodice.

33.jpg

Sobe

17.jpg

Pogled sa terase

27.jpg

Stare Mašine

14.jpg

Kustos Muzeja

7.jpg

Vreme Posete

26.jpg

Eto ukratko o poznatom dvorcu o kojem sam ranije spominjao u članku ,, Dvorci Vojvodine “ Pa ako ste raspoloženi o jednoj nedeljnoj poseti pre ručka, slobodno se uputite ka nekom od poznatih dvoraca i lepo se provedite i za nas. Hvala na pažnji !!!

Autor:Goran Popnovakov 2017