DECA

Od prvog saznanja da vam je voljena osoba ostala u drugom stanju, svakog normalnog čoveka željnog porodice dovodi u stanje uzbuđenosti, uznemirenosti i zbunjenosti. Kako će se snaći u novonastaloj situaciji kao roditelj ? Kad taj trenutak dođe posle devet meseci iščekivanja sa saznanjem da je sve proteklo dobro, da pol deteta uopšte više ne bude upitan kasnije ?!

Image result for naša deca

Mada postoji i suludih shvatanja da samo muški potomak donosi radost življenja ? Deca su naša radost, sreća, svetlost u tunelu za njih bi sve učinili ! Obožavamo ih dok su mali, mutavi, volimo da ih kupamo, oblačimo i slikamo ! Koristimo svaki trenutak da ih uhvatimo u kadar za album koji im ćemo pokazivati kad malo odrastu !  

Related image

Pratimo svaki njihov korak u šetalici a posle i prave do polaska u školu ! Želimo da im pružimo sve da im ništa ne nedostaje. Kupujemo im firmiranu odeću i obuću, na mali znak prehlade činimo sve za naše čedo. Kupujemo najskuplje lekove i pazimo da se više ne prehlade čuvajući ih kao u nekom staklenom zvonu. Od naše dece pravimo kopije nas samih, naše želje i snove pokušavamo da nametnemo njima, kao rezultat naših propuštenih prilika ?!

Image result for naša deca

Volimo da se hvalimo kako su nam deca uspešna u nekoj sekciji, dobri đaci i na svakom mestu i trenutku veličamo njihove uspehe ! Sve ove reči imaju smisla u jednoj složnoj i punoj ljubavi porodici, koja je svojoj deci usadila vrednosti poštenja, ljubavi i radosti ?! Deca iz takvih porodica će uspeti u životu, biti neko i nešto, poštovani i cenjeni !  

Image result for naša deca

Nažalost sa druge strane postoje rastrzana deca između radosti života i loših brakova njihovih roditelja ?! Nasiljom u porodici kojim je svakim danom u porastu iz mnogih poznatih razloga ! Šta je činiti da bi takva deca spoznala ljubav i sreću teško je ovim putem objasniti, ali mislim da kao društvo u celini ne smemo ih ostaviti na cedilu ?! Možemo im pomoći u školi, da ne budu zapostavljena i zaboravljena iz društvenog života !

преузимање (1)

Ostalu decu uključiti u njihove probleme navodeći ih na pravi put. Veoma su osetljivi na svaku promenu i njihov tihi bunt može da preraste u nešto veliko ? Idealni su za loše društvo koji im na na trenutak izlazi u susret samo dok ne potpadnu pod njihov uticaj, a posle je već kasno za sve ! Možda su upravo deca recept za sve loše stvari koje se dešavaju u stvarnom životu, jer oni drugačije shvataju, njihova mašta i percepcija sve to pretvara u igru ? 

Image result for deca su ukras sveta

Da se deca za nešto pitaju, ne bi u svetu bilo toliko nesreće i tužnih sudbina ?! Jel kako kažu na mlađima svet ostaje i na njih možemo računati u budućnosti ! Hvala na pažnji i čuvajte decu jer ona su naše blago !!!

Autor:Goran Popnovakov 2017

Advertisements