DECA


Od prvog saznanja da vam je voljena osoba ostala u drugom stanju, svakog normalnog čoveka željnog porodice dovodi u stanje uzbuđenosti, uznemirenosti i zbunjenosti. Kako će se snaći u novonastaloj situaciji kao roditelj ? Kad taj trenutak dođe posle devet meseci iščekivanja sa saznanjem da je sve proteklo dobro, da pol deteta uopšte više ne bude upitan kasnije ?! Mada postoji i suludih shvatanja da samo muški potomak donosi radost življenja ? Deca su naša radost, sreća, svetlost u tunelu za njih bi sve učinili ! Obožavamo ih dok su mali, mutavi, volimo da ih kupamo, oblačimo i slikamo ! Koristimo svaki trenutak da ih uhvatimo u kadar za album koji im ćemo pokazivati kad malo odrastu !  

Related image

Pratimo svaki njihov korak u šetalici a posle i prave do polaska u školu ! Želimo da im pružimo sve da im ništa ne nedostaje. Kupujemo im firmiranu odeću i obuću, na mali znak prehlade činimo sve za naše čedo. Kupujemo najskuplje lekove i pazimo da se više ne prehlade čuvajući ih kao u nekom staklenom zvonu. Od naše dece pravimo kopije nas samih, naše želje i snove pokušavamo da nametnemo njima, kao rezultat naših propuštenih prilika ?!

Image result for naša deca

Volimo da se hvalimo kako su nam deca uspešna u nekoj sekciji, dobri đaci i na svakom mestu i trenutku veličamo njihove uspehe ! Sve ove reči imaju smisla u jednoj složnoj i punoj ljubavi porodici, koja je svojoj deci usadila vrednosti poštenja, ljubavi i radosti ?! Deca iz takvih porodica će uspeti u životu, biti neko i nešto, poštovani i cenjeni !  

Image result for naša deca

Nažalost sa druge strane postoje rastrzana deca između radosti života i loših brakova njihovih roditelja ?! Nasiljom u porodici kojim je svakim danom u porastu iz mnogih poznatih razloga ! Šta je činiti da bi takva deca spoznala ljubav i sreću teško je ovim putem objasniti, ali mislim da kao društvo u celini ne smemo ih ostaviti na cedilu ?! Možemo im pomoći u školi, da ne budu zapostavljena i zaboravljena iz društvenog života !

преузимање (1)

Ostalu decu uključiti u njihove probleme navodeći ih na pravi put. Veoma su osetljivi na svaku promenu i njihov tihi bunt može da preraste u nešto veliko ? Idealni su za loše društvo koji im na na trenutak izlazi u susret samo dok ne potpadnu pod njihov uticaj, a posle je već kasno za sve ! Možda su upravo deca recept za sve loše stvari koje se dešavaju u stvarnom životu, jer oni drugačije shvataju, njihova mašta i percepcija sve to pretvara u igru ? 

Image result for deca su ukras sveta

Da se deca za nešto pitaju, ne bi u svetu bilo toliko nesreće i tužnih sudbina ?! Jel kako kažu na mlađima svet ostaje i na njih možemo računati u budućnosti ! Hvala na pažnji i čuvajte decu jer ona su naše blago !!!

Autor:Goran Popnovakov 2017