SVADBA


Čuje se iz komšiluka dobro poznate svadbarske reči koja odjekuje iz druge ulice gde svirci sviraju uz tamburu i begeš uveseljavaju svatove u velikom šatoru koji je postavljen nasred velikog dvorišta za trista zvanica od znanih i neznanih do rodbine kumova i prijatelja. Baba se baš otvorio za svog sina jedinca kojeg je ženio baš na dan kada je rođen, beše lep letnji dan pun sreće, nade i optimizma za bolje sutra. Mladoženja tek svršeni školarac veterine, poznat u selu kao i njegov baba koji je išao lečiti stoku po selima godinama unazad kao i po pijacama znao trgovati naveliko a boga mi i jedan od bogatijih u selu sa puno zemlje takođe.

xxxxx.jpg

Mlada beše od našeg sveta lepa crnka koja je tek završila školu za šnajderku, jedna od tri sestre i ne zna se koja je bila lepša i behu sve spremne za udaju. Baba joj beše seljak i vlasnik nekoliko desetine jutara lepe i kvalitetne zemlje pri selu i kao miraz dobi deset jutara kao i sestre kome je takođe bilo namenjeno kada se budu udavale.

106294

Skupila se rodbina, tetke, strine i ujne sve vesele podigle svatove na noge uz svirce koji su samo pojačavali tempo koji je zagrejao sve dok nije došlo vreme da se ide po kuma. A jaoj tamo tek što beše dočekani kum spremi iće i piće kao da se on ženio sa svircima koji su imali i pevaljku, zadrža se oni skoro da su zakasnili po mladu i u crkvu kolko su se veselili ?

pozivanje-na-svadbu---1.jpg

Dospeše do mlade svatovi koji su već bili dobro nabareni, htedu da je vode oma jer su kasnili u crkvu na venčanje a dever izađe pred njih pa reče;- Nema nigde vi da idete dok ne platite za moju sestru i šlus ? Izađe mladoženjin brat pa reče;- Ja nemam para istrošio sam se sinoć u bircuzu, imam samo ovu siću u džepovima, i izvadi pun šlajpik neke siće i baci na zemlju. Kad dever se naljuti- Nema ništa od svadbe svatovi razlaz videćemo sutra dal će se predomisliti ? Kad kum priđe- Čekaj devere imam ja nemoj tako evo daćemo sve pare što imamo i počne vaditi iz svih džepova. Pridruži se i drugi dever beše tu mnogo para i zlatnika koje je moglo pola džaka napuniti. Svi zadovoljni beše kad mladin dever vikne nek mlada izađe i neka je vide svi. Iz druge sobe izađe mlada pokrivenog lica beše izrazito visoka kad kum viknu !- Pa to nije naša mlada naša je, niska i crnka i puno lepša a ne ova ovde ko da je neka mečka ? Skinuli veo sa lica kad ono beše mladin rođeni teča, neobrijan pa neku periku metnu na glavu, stvarno ko neka mečka izgledao svi se uglas nasmejaše i silno obradovali kad izađe prava mlada.

SOsvadbe4.jpg

Lepa mlada beše na letnjom povetarcu i danu koje je sve grejao nekog od radosti a nekog od špricera, obaviše svadbu u seoskoj crkvi taman stigoše na vreme gde je sve bilo spremno za venčanje a bidermajer uhvati mladina najmlađa sestra pa počnu dobacivati dogodine babo opet moraš praviti svadbu. Neko viknu; Kume izgore ti kesa, a on izvadi kesu punu sitniša i počnu bacati svugde najviše se deca obradovala skupljajući po dvorištu crkve.

rep-da-turisti-jabuku-(3).jpg

Veselje nastaviše kod mladoženje kući kako je i bilo postavljeno za svatove uz svirce koji su svima izvukli osmeh na lice i koji dinar pride iz džepova uz mnoštvo đakonija koje se spremilo na tadašnji dan do duboko u noć kada se pratio kum ne bili negde usput zalutao jer kum nije dugme ? Hvala na pažnji i veselite se !!!

Autor:Goran Popnovakov 2017