BALON


Ljubav i magična reč,, Volim te “ kako to lepo zvuči na svim jezicima i na svim meridijanima sveta od severnog i južnog pola među eskimima i divljim plemenima Afrike i narodima izlazećeg sunca ima isto značenje. Sa tradicijom, običajima i ritualima svakog podneblja koji se iskazuju među zaljubljenim parovima i datim zavetima jednim drugima.

06-ljubav-rok-trajanja (1)

Sa našom tradicijom i shvatanja života na ovom brdovitom balkanu bitno se razlikuje od ostalih naroda. Volemo da se dokazujemo sebi i drugima koliko imamo, šta smo uradili i kupili, da se kerimo i pravimo važni pred voljenom osobom kao neki pauni. Kupujemo im lepe stvari, pišemo i pevamo pesme izvodimo ih na najlepša mesta koja postoje, uz finu večeru sa ljubaznim kelnerima i muzikom za poželeti u mračnom uglu nekog restorana. Uz buket crvenih ruža izjavljujmo im ljubav uz zlatni prsten i magčnu reč i pristinak na zajednički život i obećanje uz sve prisutne u velikoj i gala svadbi. Ali samo do onog momenta kad osvojimo odabranu ljubav i dovodemo u našu jazbinu. Tada postajemo tipični balkanci sa svim negativnim osobinama koji nas krase. Lenji, masni prljavi i debeli i svi oni atributi finog i uglađenog momka padaju u vodu posle nekog vremena uz flašu piva na kauču i omiljenu utakmicu na tv-u.

nvstglvn205-2629119.jpg

A naša ljubav zatrpana kućnim poslovima i decom sa keceljom na sebi ispunjava sve želje nekadašnjeg slatkog i vitkog mužića sa neke stare fotografije sa sunčanim naočarima pored nekog besnog automobila slikana koju godinu ranije ?! Sve njene želje, snovi kao iz neke bajke pucaju ko baloni stvoreni od sapunice i mišlju gde mi je bila pamet i oči, gde sam gledala pa da ovako završim. Da stvar ne bude gora i teža postoje i takve ljubavi koje se završe tragično bez sreće i onog svetla na kraju tunela.

valentinesrose.jpg

Ljubav je kao balon stvori se iz ničega naraste velika i traje određeno vreme gde polako nestaje i izduvava se lagano i neprimetno dok ne nestane. Postaju stranci jedno drugima gde su usput zaboravili šta znači ljubav i ona magična reč sa početka priče. Gde ih samo spaja zajedničko potomstvo i ništa više ? Srećom ima i svetlih primera koji su isti taj balon negovali, menjali i čuvali od drugih kao ja na primer pitajte moju lepšu polovinu ako mi ne verujete ?! Ha,ha,ha..

Autor:Goran Popnovakov 2018