RAKIJA


Rakija napitak koji je nas je kroz tradiciju i običaje pratila i našla svoje mesto u istoriji naših naroda ovog brdovitog balkana. Koja je usavršavana kroz razne recepte koje su vrsni poznavaoci ljubomorno čuvali i prenosili sa kolena na kolena samo svojim najbližim ukućanima.

raca8.jpg

Svako ima svoj način i recept za svaku rakiju pojedinačno za koju će reći- Od ove bolje nema, ova leči i diže iz mrtvih ?! Ona je naš spas u koju se kunemo leti i zimi, volemo da je koštamo onako s nogu u bircuzu, ujutro uz kafu i koju cigaretu kad ustanemo izjutra. Sa komšijom koji slučajno naleti do vas a kreno do dućana koji se nalazi u drugom sokaku, pre ručka da se malo ugrejemo i otvori apetit a posle nastavimo kao da nije ništa bilo.

7BVk9kqTURBXy9iZTgxOTYzYTBhZjkwOTFhZDdlMmQ4YzBlZGUyMjgzYS5qcGVnkZQCzQSwAMKBoTEC.jpg

Ima ih raznih al ja volem posebno kajsiju pa onako malo jaču kad je ispečemo kod kuma na njegovoj pecari pa usput koštaš. Kad popiješ dve tri već da ti bude već dosta i budeš zdravo gladan i gledaš šta ćeš ždekati, srećom kuma beše već naspremala meze da nam se nađe usput dok vredno koštamo mučenicu ?!

specijalneflase11.jpg

– Dudara ala udara poznata uzrečica svih onih koji su je koštali a koja je i najveće i najjače bećare iz sela obarala s nogu. Rakija sa naših prostora od naših dudova od belih i crnih kada smo ko derani po komšiluku išli da krademo pa izlomimo sve grane a musavi budemo da se saprati ne možemo danima. A gusenice usput ubijali kolko ih je bilo svugde po njima i bedemima tih godina. Sad retko ko ima da ih gaji i peče rakiju od duda ili dudaru koja je sve ne samo loša rakija koju netko baš i ne vole zbog svoje jačine i specifičnog ukusa ?!

mulberries-armenia.png

I na kraju da završimo ovu storiju o rakiji koja se svugde uvukla u sve pore društva kad su slavlja, krštenja, svadbi i ne daj Bože sahranama. Postoji i neko nepisano pravilo kod onih koji peku rakiju i poznavaoca alkohola i alkoholnih pića. Da svaka naša rakija pa i brlja je bolja od svih onih silnih viskia i sličnih pića koji ih piju i koriste stranci. Ipak su čuli za našu nadaleko poznatu šljivu, koju vole da probaju kad nam dođu u goste ili su u prolazu. Pa još kad budu ugošćeni na svečanom ručku od ljubaznih domaćina tu sreće nema kraja, prepričavaju i pominju naše gostoprimstvo danima…

Autor:Goran Popnovakov 2018