KITNIKEZ


Nedelja dospela posle napornih dana i poslova koje je baba imao po avliji i zabijački po selu sa njegovim kumom, gde su u duetu radili. A bili su poznati u selu i šire da su dobri i vešti mesari koji su brzo radili i bez prekida dok poso ne bude gotov. Čak nisu ni pili u trenucima odmora jer njihov moto je bio ništa piće dok ne bude sve gotovo i gazda ne bude zadovoljan ?! Imali posla preko glave da su jedva postizali kolko su bili traženi a vala znali su dobro i naplatiti svoj trud i znanje. Al se niko nije bunio jer su svi znali kad oni rade tu nema zajebancije ?!

--1264.jpg

Lepo zarađivali dok je sezona, bilo je mnogih koji su znali posao ali niko ko oni što behu. Prepričavali po bircuzima koliko su znali u jednom danu zaklati i urediti da je to bilo za čuđenje. Gde je bilo potrebno za neki posao i petoro ljudi njih dvojica to vešto i brzo radili da je to bilo za divljenje kao neki umetnici da su, što kažu bili su pravi majstori svog zanata.

_20141202_1425899467.jpg

Kasno ustade tog jutra nije ni namirio stoku jer tolko beše umoran ko neki crknuti ker, a i sinoć je došao kasno iz komšiluka malo više cvrcnut pa legao da nije ni hrkao ko što zna, kad ustade negde pred ručak ?! Dok je vredna mati sve to lepo sredila čak uspela i namiriti i stoku da ne bi babu svog budila, jer zna kolko se onomad naradio. Stadu ručati a posle dezert jedva dočekaše deca jer im je mati obećala nešto lepo i slatko i ono što svi voledu ?!

56-1140x500.jpg

A baba dobaci- Da nema možda kitnikeza ?- Au babo pa kako si znao da baš to imamo ?- Imam ja nos za to a i nešto sam se zaželeo, a kaži mi jel to onaj od letos što si pravila ? Jest babo to je taj ! Ondak iznesivaj nemoj da kaliramo više.

Autor:Goran Popnovakov 2018