KOMPOT


– Baba šta to radiš ? Pita unuk babu svoju kad ga je mati probudila za fruštuk a beše vikend i nije se išlo u školu. A baba mu odgovara- Lazo moj evo tvoja bajka pravi kompot kad dođe zima i budeš se zaželeo nečeg slatkog ima ćeš da se zasladiš.

11111-kompot-od-visnje_zoom.jpg

– A sa čim praviš sada kompot ?- To je zlato moje od gunja sećaš se zimus kada si tražio nešto slatko a mati ti dala iz one velike tegle što je donela iz špajza ?- Sećam se baba !- E to je taj kompot ti reče da ti se sviđa, pa rekoh sebi da ti i ove godine napravim a sa višnjama smo napravili još proletos.- Hoćeš li mi pomoći da brže završimo ?- Hoću baba evo idem oma da ti donesem vode ! Otrči na bunar naspe amper vode i vrati se brže bolje. Operu ih u koritu i baba stade ih ljuštiti i seckati na sitno, dotle je šporet bio upaljen u šupi. I polako ih stade kuvati Boga mi potrajalo je to celo prepodne i sa dodavanjem šećera na kraju.

06626_1476024478_670x0

A kad dospele da budu gotove dok su bile još vruće sipala ih baba u tegle i dobro zatvorila i prekrila nekim stolnjakom da se lade.- E lepo si ti to meni Lazo pomogao da te tvoja bajka sad počasti i iznese kompot od dunja i višanja od lane i preruči u neku šerpu pa mu dade da se sladi.- Au baba al je dobar ovaj kompot, oće li i ovaj što smo ga pravili biti tako dobar ?- Oće Lazo biće još lepši jer si ti meni ovaj put pomogao da uradim, jer sama ne bi mogla stići ?! I tako nastavi jesti dok ručak ne dospe, a tako se zdravo napucao da nije mogao ništa okusiti. Kad baba kad je dospeo sa njive stade vikati na mater.- Što si mu davala kompota bajka sad ne može ništa ručati vidiš da mrckelja ?- Šta ću bio mi je vredan pa sam htela da ga počastim ko da ti nisi koštao kad si bio njegovih godina pa nisi mogao ništa jesti celi dan ?

kompot.jpg

Tek naveče Laza bide zdravo gladan gde stade tražiti od ručka šta ima a babi se nešto jelo slatko pa stao rondati po špajzu tražeći kompota da jede. Kad bajka na njega- Šta je sad mustro Bečka viko si na nas danaske a sad bi jeo kompota, daj vamo još jednu kašiku da koštamo da ne propadne ?! 

Autor:Goran Popnovakov 2018