ŠNENOKLE


– Uh što volem, volem ono što si nam pravila onomad spominje unuk svojoj bajki dok je zakuvavala kafu njoj i dedi. – A šta to voleš da jedeš pravi se nevešta ona kao da ne zna šta njen Lazica voli ?! – Ma znaš šta ja volem ono sa jajima pa kad zasladiš sav se umusim, da ćeš mi morati jedared praviti.- Oću moj Lazo evo samo da dok svršim ručak pa ću posle praviti za sve nas ?!

4025c5f96b6ad685f8d70436b2f60470_header.jpg

I dok je baba završavala ručak i iščekivajući poslasticu koja mu je obećala dotle je Lazica poslat u dućan da kupi brašno i zejtin i ostale namirnice po spisku koji je dobio da donese u cegeru od matere. I dok se vraćao iz dućana sretne drugare koji su čikali krpenjaču kod starog duda, a neko povika od njih- Ajde Lazo da igramo fuce fali nam baš jedan da nas ima tri na tri.- Ne znam dal smem moram ići kući da odnesem ovo u cegeru ?- Ma ajde frtalj sata pa ćemo i mi morati svojim poslom ?!

13692647_175179929563158_226827798377663245_n

Frtalj, dva sata prođe začas kao tren u svoj toj trci za loptom kad u jednom momentu neko šutnu prema golu promašivši za pedalj kad udari onaj ceger. Kad sve iz cegera poispadalo i prosulo, a jaja polupala i naravno tu je fuci bio kraj. Laza kad vidu stade plakati- Ubiće me mater ajaj šta ću sad ? I tako pokupi ono što se moglo i odnese materi koja ga je dočekala na vrati sa prutom u ruci i stade ga šibati gdi god je stigla i karati da se valjda čulo u drugom šoru ?!- Mater ti tvoju pa gdi si dosad kad sam te poslala u dućan, a ti opet sa onim tvojim bećarima osto.- I šta ću sad nemam jaja, brašna ostalo malo srećom zejtin se nije proso ?- Idi do babe traži jaja i malo brašna treba mi za gibanicu što ću praviti za ručak.

tradicionalna-gibanica.jpg

I tako otide do bajke sav snužden koja je bila u drugom sokaku tražeći ono za čega ga je mater poslala, kad baba na njega- Pa šta je sad Lazice zar nisi bio veseo kad otišo od mene u dućan kad sam ti rekla da ću ti praviti šnenokle ? – Jeste baba al ja sam napravio kuršlus sve sam proso iz cegera i još me mati po leđi dočekala prutom.- Pa Lazo sam si kriv a taman sam ti napravila još su vruće, verovatno nisi više gladan ?- Šta nisam dreknu Laza, daj kašiku vamo dok još mogu, dok ne dobijem da klečim na kukuruzu kad se vratim kući ?!

Autor:Goran Popnovakov 2018