ASTAL ŠAREN


Nešto sam razmišljao kolko mi imamo svega i svačega za pohvaliti se, samo ono što je naše i autentično za naš kraj običaje i tradiciju ove ravnice koja nam je dala sve što nam treba da bi ovde ostali i opstali na ovim prostorima. Ovaj put ću samo spomenuti samo ono što svi voledu da prave i jedemo ?! Pa da počnemo, samo ne znam od čega prvo ? Dal ćemo slane ili slatke, ajd prvo ćemo slane pa ćemo se sladiti kasnije ?!

a2d7de44fd5fbb6841c1419186a06580_header.jpg

E ovako idemo redom burek sa sirom, burek sa mesom i pečurkama, ondak gibanica, slani štapići, slane ruže, pituljice, korpice, slani cvetovi, štanglice i pužići. Razna slana peciva i kisela testa kifle, đevreci, pogačice sa čvarcima, mekike, pogača i slane korpice, pita sa krompirom, sa sirom, sa mesom i španatom. Korpice sa ruskom salatom sa ajvarom, pljosnate lisnate korpice, makaroni sa sirom, mesom i zeljem.

3345e3d4cf7c5b86f86f197affed6b4c.jpg

Ondak pancerote, slane rolnice, projice, kroasani i kajzerice i prženice i razni lepčići, možda sam nešto zabaravio, ali to je samo kao prilog glavnim jelima. E sad ide ono glavno kobasice, slanine, šunke, kobasice, urke, džigernjače, krvavice, čvarci, kuleni kao predjela. Sad kad se dobro najedemo pre glavnog jela stiže ono što od početka čekamo supu, čorbu, rinflajš i paradjz sos, pa ondak sarmu, pečeno meso. pohovano meso, bareni i pečeni krompir i razne salate uz razna vina pride koje volemo. I još na kraju gulaš, paprikaš, krompirača sa slaninom, nasuvo sa krompirom i riblja čorba, riblji paprikaš i pečena riba…Uf umori se nabrajajući kolko toga ima pa nastavljamo dalje..

nedeljni-rucak.jpg

Kad smo se dobro napucali ide dezerti na kraju biće da koštamo onako usput, vanil krance, vanilice sa šećerom, kintikez, salčići, golubiji kolač, pletenice, štrudla sa makom, štrudla sa pekmezom, sirom, orasima i rogačom. Pa ondak taške, gomboce, krofne i mekike. Idemo dalje bundevare, lenja pita sa jabukama, višnjama i orasima, grilijaž trouglovi sa orasima, orasnice, ružice, prutići i kiflice, rezanci sa makom, sirom i orasima, mamaljuge i griza.

bozicna-trpeza-mondo-24-nikola.jpg

Ček, ček imali još što god e setio sam se ima ? Kadaif, Ratluk i tulumbe, krempite, baklave i na kraju što svi najviše volemo česnice, koljivo i kolač za Božić Uskrs i slave e sad mislim da sam sve nabrojao, a ako nisam valjda će te mi oprostiti ogladneo sam više nabrajajući sve ono što je naša ravnica dala nama ?! 

Autor:Goran Popnovakov 2018