NE VOLEM


A što ja ne volem svaki Božiji dan mi dođe prvi komšija na jednu jutarnju umivaču pa me počne zapitkivati kolko imam čega u oboru, čardacima i šupama, gdi sam bio i kolko imam novaca a ko da ne zna ? Kad ću ići u Rumu na vašar, dal sam zdrav i dobar pa sve tako u krug Bože moj samo me nije još pito kad sam poslednji put napo Sosu ?! Pa stade iskati traktor, tanjiraču pa prikolicu i što god pride za njivu, još zna iskati imam li semena viška i veštačkog đubriva za sejanje i goriva da mu dam jer kaže nema sad ?! 

949132b53ba942791efb6a1961c1c2f0.jpg

Ja sve besan što me to tolko turira i sisa u sebi Bogaram i skidam mu sve svece sa neba, al šta ću moram da ćutim njegov pokojni baba nam je najviše pomogao kad nam je bilo najteže. Kad nam je jedne godine sve izgorelo kuća, prikućnica zajedno sa čardacima šupama, štalama i svinjcima a on nam se prvi našao u nevolji. A od tada je sigurno prošlo triest godina i mi smo mu do neba zahvalni od kako smo stali na svoje noge, al šta vredi njegov sin zna za taj jadac pa dosadan ko stenica stalno traži neku zahvalnost i nešto svoje. Ko da se nismo za sve ove godine odužili njegovom babi i familiji. Sosa mi samo spomene uz ručak – Odjebi ti njega više dosta je bilo njegovog sisanja ? A ja sve to potvrđujem mojoj Sosi i još kažem videće on svog Boga ako bude nešto isko više ?!

5342161357_527570d3cb_b.jpg

I tako prođe koji dan subota ranom zorom evo njega valda pre prvih petlova viče sa tarabe- Lazo, ej Lazo gdi si ustaj Bog te tvoj daj mi traktor moram ići na njivu da orem i još u Rumu na vašar po neke špecije. Ajd požuri više..A ja usto onako bunovan pa bogaram sad ću da mu sve po spisku, još mojoj Sosi kažem ko da je znao da moram ići na njivu da radim poso. Izađem ja još u gaćama beše pa mu stadem vikati- Evo Stevo oma ti isterujem traktor, imo sam danaske posla na njivi, al nema veze samo ti poradi što treba, ja ću sutra ondak svoje završiti ?!

5342773696_d4d9a04683_b.jpg

Ode Steva svojim poslom a ja ostade ko popišan, još me i Sosa stade zezati- Šta je sad Lazo pa ti reče da mu nećeš više davati ništa i da ćeš ga oterati u materinu ?!- Jeste Soso moja reko pa poreko, Al jel znaš šta je njegov baba učinio za nas ?! Slike sam pozajmio sa interneta od naših poznatih autora samo da dočaram slikovit život naše Vojvodine. Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2018