MOJIM ŠOROM


Al volem prošetati mojim šorom krenem polako od kuće mojim sokakom u papučama i slamnatim šeširom krenuti redom od kuće do kuće javiti se mom prvom komšiji Stevi, priupitati za zdravlje a on otprozdavljao- Hvala Bogu dobro je ! Pa do njega i baba Stevanku takođe, a ona mi iznese da probam slatko od višanja što je onomad pravila. Zahvalim se i krenem dalje usput sretnem starog pajtosa Lazu na biciklu što ide iz dućana noseći leba i što god pride za kuću, malo popričah sa njim i rekoh mu da se vidimo naveče u bircuzu.

put6.jpg

Zađem za ćošak kad tamo zaseli, stara klapa kod starog duda Pera, Mika Fića i Pišta i razglabaju svetsku politiku na lokalnom nivou nudiće mi dudaru da koštam što su letos pekli i reč o onom, reč o ovome prođe začas vreme sa njima. Odoh dalje niz šor sretnem poštara Jocu i pitam kad će penzija reče- Trebalo bi od nedelje tako su bar ovi moji nešto spominjali ?! Sa leve strane se javljaju Mirko, Mire Đoka sede i piju špricer, a sa druge sestre Jula i Juca pa svratim do njih da vidim šta rade.

mihajlo-pupin2.jpg

Kažu evo sede u ladovini i čekaju mater sa dođe iz dućana, pitam ih za babu gdi je a oni mi rekoše- Eno ga u burcuzu sa kumom ?! Produžih dalje do kovača Milana setih se trebalo je da mi otkuje kosu što sam ostavio onomad. Kad tamo kovač seo malo da oduva i ispija ladno pivo, nudeći mene a ja naravno da se čovek ne uvredi prihvatih- Uzdravlje i živeli otpozdravim i naiskap ispijem ladno pivo koje je baš leglo posle obilnog fruštuka što mi Sosa spremi. Reče mi Milan- E dobro si došo taman sam ti otkovao i naoštrio kosu, platih mu i svojim poslom krenem dalje. Da skrenem kod spomenika desno da idem na dolmu da vidim šta rade ovi moji pecaroši kad neko viče Djole gdi si pošo ajd vamo najedno ladno imam da častim kupio sam nov traktor ?!

8_Fritz_und_Adam_Schleicher-www.neu-banovci.de_-960x450_c.jpg

Odem sa Maretom u bircuz pa jednu, drugu…nastavimo našu priču o njivi, vašaru, svinjama i naravno našim Sosama kad u neka doba dolazi i moj kum pa viče sa vrati- Pa gdi si sin te materin nemate mesec dana ni da se javiš za čega si uvlačio onaj telefon ?! A ja kao ne znam šta moj kum priča- Pa tu sam kume imao sam posla preko glave…- Ma znam šta ti radiš ideš po šoru samo da nisi kod kuće a poslepodne samo spavaš nemaš ti posla ič ko ja ?! I tako uhvati me kum u laži da sam moro da naručim još koju i za to posle popijenih nebrojano tura.

1161570_Buljkes_certdesetih

Krenoh kući sav mutan i nabaren da sam zaboravio i onu kosu u bircuzu i kaput i šešir i usput zaspao ispod onog duda sa početka priče gdi sam sreo one moje pajtose koji su se odavno razišli kućama i svojim poslovima…Probudih se u neka doba već skoro zašlo i sunce i veče padalo krenem kući teturajući se i pomislih- Al ja volem prošetati mojim šorom..Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2018

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.