NEDELJA


Nedelja naša, dan odmora i sreće od napornog rada proteklih dana koji su za nama. Dan lenčarenja, kuvanja ručka za dva dana i odlazak u crkvu na službu gdi bi sreli sve poznate face iz komšiluka i rodbinu dragu koju niste videli baš davnooo. Odlazak na najlon naš buvljak gdi se može naći svakojakih džidžabidža uz pečenu pjeskavicu u ustima i hladnim pivom u ruci pozdravljali prijatelje i poznanike uz povike- Gdi si nema te ko lanjskog snega, ili jes li živ i šta ima novo ?!

oficirac-1.jpg

Dan za spavanje, pecanje na šlajzu i pečenje roštilja na Dunavu negde u ladovini pozdravljali sve prisutne koji su se tu našli dal namerno il slučajno i osmehivali mladim mamama i usamljenim damama ispod suncobrana. Nudeće im svoju pomoć pri duvanju dušeka i mazanje kremom protiv sunca i pažljivim i biranim rečima uveseljavali misleći da imate neke šanse kod njih, dok im se njihove jače polovine ne pojave odnekle sve bunovni i napola nabarenim i izgorenim stomakom gdi su zaspali na vrelom pesku.

Pesme-o-nedelji.-Nedelja-i-muzičke-numere-o-tom-danu-odmora.jpg

Nedelja stvorena za trčanje, šetnju po parku i slikanje pored nekog jezera uz labudove i njihove mlade na sveže pokošenoj travi sa našim mlađim naraštajom igranjem odbojke i drugih društvenih igara koje prijaju svima nama vraćajući nas u sretna detinjstva. Šetačima, planinarima i maratoncima koju su svoju sreću i bega od sumorne stvarnosti našli u utabanim prečicama i stazama zelenih šuma jedne sunčane nedelje..

wuBLSqRK.png

Odlazak na nedeljni ručak u tazbinu kod svoje voljene tašte i starca gdi će vas dočekati kao kralja uz vruću supu, rinflajš i pohovano meso, štrudlu sa makom i ladnim pivom. Posle obilnog ručka pružili se na kauč u dnevnoj sobi da malo oduvate, a posle otišli kod kuma da nastavite gdi ste stali od ručka..

10_02_2018-cityparklogorp.jpg

Naveče izašli da se prošetate šorom i usput od komšije do komšije išli čuvši nove vesti iz sela i šire prepričavane kolko puta dok nisu dospeli do vas..Vrativši se kući odgledali dnevnik i našu ljubljenu seriju Selo gori a baba se..repriziranu kolko puta da znate svaku uzrečicu napamet. A pred spavanje prisećali se šta bi izjutra prvo trebali raditi dal ići u dućan, naraniti svinje il ići opet na šlajz na pecanje iščekivajući novi dan koji je pred nama.

Autor:Goran Popnovakov 2018