FRUŠTUK


Al ja volem zdravo fruštuk da koštam onako posle par čašica umivače, kafe i ratluka. Volem kad moja Sosa spremi jaja na oko sa pečenom slaninom, nasečenim kulenom i kobasicama, čvarcima i kupusa iz kace, vrućeg leba, lepinja i domaćeg crnog vina pride da fruštuk bolje klizne. Dobro se napucam i gledim šta bi se sad moglo jesti, pa se setim da ima kompota u špajzu od letos što mi Sosa pravila smažem teglu i sav se naduvam ko neko bure.

DSC_1718.jpg
Vičem Sosu iz špajza daj malo sode da rignem stade mi stomak sad ću bljuvati, ona dotrče i da mi pun bokal, ispiga na belo i tolko rignem iz dupeta valjda sam izvuko zadnje da sam prosto sam sebe uplašio i oma mi bilo lakše posle toga, a moro sam malo puštati i vetrove usput ?!

planinski-dorucak-156673_2115.jpg
Sedem na šamlicu nasred avlije, zapalim duvan što sam ga moto onomad, razmišljam šta bi sad mogo raditi, gledim po avliji nema ništa, pa rekoh mogo bi do bircuza malo otići da vidim šta ima tamo, jerbo možda se nešto moglo čuti novoga u selu. Kažem Sosi da idem da malo oduvam po šoru i krenem lagano nogu pod nogu držeći se za stomak od silnog fruštuka. Sretnem komšiju Sretu pita me šta ima novo ? Ja mu odgovoram- Ništa moj komšo evo kreno malo šorom da se šetam, nemam ništa za raditi pa tako ?!

WebGallery_mesna-kombinaija-VELIKI.jpg
Svratim u bircuz zidar Steva ispija špricer i kafu i čita novine spremajući se za poso jer treba ići do Laze da mu zida svinjac i kazuje mi onako usput na moje pitanje gdi je i šta radi ?! Za drugim astalom Pera i Mika pijuckaju rakiju i raspravljaju o fudbalu, a treći u ćošku moj kum sam sedi i spava ožderan od sinoć što je bančio sa Mitom svinjarom što prodate svinje na Rumskom vašarom. Probudih ga- Šta radiš kume oćemo li popiti koji špricer, sad sam fruštukovao i baš bi lego koji ? Popismo i kazuje mi kum ajde do mene da i ja nešto fruštukujem nešto sam ogladnio od sinoć…Otidi smo do njega kum naseče malo kulena, slanine i džigernjača seli za astal pa kiselog kupusa, ljute paprike i domaćeg leba kuma iznela. A ja se sve pravdam- Ne mogu kume ništa jesti baš sam se dobro napucao jutros, al ja i dalje ne odustajem od astala šarenog pa sam moro koštati da se kuma ne uvredi.

471.jpg
Kum samo seče i naliva vina meni da sam stvarno u jedno momentu stao, uhvatio za stomak istrčavši na avliju i dobro odvalio da se valjda čulo u drugom sokaku ? A mene sve sramota kume pa se stadem izvinjavati, a ona će- Šta se kume izvinjavaš pa mi smo svoji, to nije sramota. Tek da vidiš kako ovaj moj pušta vetrove odvaljuje klozetske daske, nego sedi popi ovaj špricer sad će i bundevara vruća stići ?! A kad sam to čuo nešto mi se počne vrteti, kuljati u stomaku, pozelenih i stadem bljuvati nasred avlije od silnog žderanja da sam se sav iskido.

manufaktura-dorucak-restoran-manufaktura-beograd.jpg
Otidem do bunara da se umijem i sedem na klupu da malo dođem sebi, kad kum viče iz kuće- Šta se tu prenemažeš dolazi ovde na bundevare kad znam da ih zdravo voleš ?! A ja šta ću uđem kuću i sednem za astal da mi se kumovi ne uvrede ?! Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2018