SNEG I…


– U bem ti ovaj sneg oće li više stati evo prođe i Božić i svi sveci nemož ništa raditi po avliji bogara baba od dosade ko da bi on nešto radio inače ? Nego je bio zatvoren nedelj dana u kući i samo slušo šta njegova sosa divani, šta se u komšiluku desilo, a opet ona čula od baba Dese koja inače ne radi ništa otkad je deda Pera umro onomad i imala vremena po šoru ići ?!

Bački-Brestovac-Zimi.jpg

Pa onako bez posebne pažnje slušao lokalne tračeve i ponekad umeo dobaciti razbivši monotoniju sosinog monologa. Po avliji imao sitno poraditi jer vreme zabijački prošlo još od pre Božića salamuru napravio a kobasice odimio u pušnici i samo se čekalo da se dobro izluvtira da bi se moglo koštati. Po bircuzu slabo zalazio a i nikog baš nije imao za druženje, čak i sa venčanim kumom slabo se družio još od onomad kad je kuma umrla a deca svako na svoju stranu razišla.

ptice-zima-oblaci-oblacno-prolece-sunce-suncano-vreme-2_660x330.jpg

Pa nešto stade misliti- Idem ja do kuma nisam ga odavno video i spomene sosi koja se prosto iznenadila- Pa nisi bio kod kuma dve godine otkud sad to da ideš kod njega ?- Ne znam nešto mi došlo idem do njega a zaboravio sam ti reći zvao je onomad telefonom da naiđem kaže peko je rakiju pa da koštam…I tako ode baba oma posle fruštuka a kum sam sedi pored šporeta i čita novine. A kad su se videli- Gdi si kume Bog te tvoj nemate da dođeš do tvog kuma da malo pričamo a kolko sam te puta zvao i bio do tebe mislio sam sam da si ti ljut na mene ?! I tako kumovi sedoše za astal iznese oma rakiju i meze da se malo košta i počnu ogovarati sve iz sela ko neke babe da su ?!

zima-na-malom-staparu

Pa počnu redom- Jer znaš da je onaj poštar Joca uzeo penzije i šćerdo sve na kocku, Steva stolar redovno dolazio po orase za kolače kod Perse, ondak jesi li čuo za onog Mitu svinjara ostade u ritu negde tražeći svinje i onog mečkara što se ovuda vrzmo onomad sa onom mečkom kanda mu je crkla od starosti.- To sam čuo od mog brata od strica iz Bečeja kada me je zvao pre nekog vremena spomene baba, a kum dobaci- Jeste čuo sam da je bila baš pametna ta mečka šteta….I tako uz rakiju i špricer koji nastaviše svoje druženje do posle ručka kad izađu da se malo izluftiraju kad se počnu grudvati i valjati po snegu ko neki derani i stadoše se ljubiti- Ti si moj kum i nikom te ne dam spomene baba od silne radosti što se dugo nevidoše…

Autor:Goran Popnovakov 2019