STAROST


– Dobar dan deda Jovo kako ste, kako tetka Mara i zdravlje vaše spomene Laza deran iz drugog šora prolazeći pored njihove kuće.- Hvala Lazo evo sedim u ladovini i čekam da neko da prođe i da nam se javi čikajući derana na njegovo pitanje.- Sad će i poštar Joca da nam donese penziju baš smo ostali bez dinara pa ćemo brže bolje i potrošiti u dućanu.

human-lifespan

A deda Jova pozva derana da sedne sa njim i podele jabuku koju je upravo oljuštio, pa ga priupita- A Lazo gdi ti je deda, šta radi moj pajtos stari ?- Ništa deda Jovo sedi ko i vi čita novine na klupi isped kuće i baš vas je spominjao onomad. Otide deran dalje svojim neštašlucima a dedi Jovi se nešto po glavi počelo motati da bi mogo otići do svog starog pajtosa kojeg nije video još od bećarskih dana ?!

1486464258

 I tako polako nogu pred nogu i tako čitavim šorom do poznatog sokaka i kuće dospeo posle dva frtalja sata. A ono ispred starog oraja na klupi sedi njegov pajtos čita novine i puši duvan iz stare lule i spomene glasno- Pa gdi si ti Sreto stari druže nema te u mom šoru evo već triest godina prođe da se ne videsmo ko da smo preko sveta ?! A Sreta kad ga vide ustade sa trošne klupe i čvrsto zagrli svog druga iz momačkih dana.- Sedi sa mnom da popijemo koji fraklić rakije peko sam je preklane pa ostalo dosta slabo inače pijem, a nemam ni skim.- Baba ne voli a meni doktor zabranio sve živo i da pijem i da pušim, da ne jedem ništa masno i da se ne sekiram.- A kako si mi ti Jovo rekni mi šta ima novo u selu i šire, slabo mi ko dolazi otkad su nam deca otišla za Nemačku jave se ponekad a ja i baba samo gledimo televizor čuvamo unuka i slušamo gluposti onog brbljivca, ko da se ceo svet vrti oko njega dosadio je Bogu i ljudima više.

949132b53ba942791efb6a1961c1c2f0

– E sad Jovo kaži ti meni jel se diže ponos još i šta kaže baba ima li zamerki na tretman..I tako kroz grohotan smeh nastaviše prepričavati događaje iz bećarskih dana kad su bili prvi u selu po svemu..A baba iz avlije dobaci- Samo se ti hvali Sreto i čikaj Jovu videću ja tebe večeras na delu…

Autor:Goran Popnovakov 2019