VANDROKAŠ


Beše neki vandrokaš koji je išao od sela do sela i za koju paru i fraklić rakije radio sve što su mu kazivali. Odrpanac koji je se poturao od nemila do nedraga vesele i proste duše uveseljavao sve a ponajviše decu. Pevao, igrao i svirao na svojoj usnoj harmonici na kojoj je stihove pretvarao u nezaboravne pesme koje su svi pevušili u selu i šire.

sove_ravno_selo_village_street_and_protestant_churches_in_1925.jpg

Voleli da ga vide svi pa onako usput dok je nešto radio kazivali da im nešto odsvira što im je to rado činio. Neko ga priupita ko je i šta je i odakle dolazi, a on im reče da se neseća ničeg i da se odaziva na ime Pera. Dok je jedared sedeći za šankom u bircuzu dospeše trojica iz kola sasvim slučajno želeći popiti koje pivo i malo odmoriti od napornog puta. Kad sa vrati vikne jedan od njih- Pero pa mi tebe tražimo nedeljama, svi su se zabrinuli tvoja žena i deca. -Nismo znali gde da te tražimo pa krenuli redom od sela do sela čak i u miliciji bili da pitamo da ti se nešto nije desilo ?! – Posla nas tvoj baba reče da mu je neko javio da se ovde nalaziš.

Atelje-Salaš-pod-snegom-ulje-na-platnu-40x50-cm-objava.jpg

A on nije znao ništa o tome odgovorivši- Ja vas ne znam ni ko ste ni zašto ste došli po mene ali znam da se zovem Pera..- Pero kume ti si kreno na konju pijan sa slave kući onomad i nisi se vratio tolko vremena.- Nismo znali ni gde si otišao ni u kom pravcu. A prava istina beše ta da je vraćavši se sa kumove slave trećeg dana Božića s konjem negde naletevši u punom galopu negde na drvo i udaravši glavu. Tako jako da mu je glava bila sva krvava i izgubivši svest ležao ko zna kolko u debelom snegu ne znajući za sebe, a konj se izgubi negde u mećavi te večeri. Ko zna kolko je bio bez svesti i promrzao samim čudom je preživeo ili ga je Bog spasao od smrzavanja pronađevši ga neki seljak  te večeri sa koli. 

5342169147_a3e66614c5_b.jpg

 I odvede kući gdi su mu zavili glavu i gdi je proveo dane ne dolazeći sebi u štali gdi su ga smestili. Doktor je bio daleko a jaka zima i sneg uveliko napado tako da ga nisu mogli dozvati niti odneti nJemu. Prođe neko vreme i sneg prestade padati Pera se iskrade iz štale krenuvši u nepoznatom pravcu gde mu se i gubi svaki trag dok ga nisu pronašli njegovi pajtosi. Malo pomalo kroz priču setivši se Pera ko je i šta je da je svirac po svadbama i slavama a to nesretno veče se sa kumom toliko zapio da je zaboravio kako se zove.. I tako vandrokaš se vrati svojima posle dužeg vremena ostavši svoje pesme u amanet da je pevuše po selu i šire a kući se obradovši svi jedva ga dočekavši da dođe brinuvši o njegovom zdravlju…

Autor:Goran Popnovakov 2019