PROLEĆE


Uskoro će i proleće dugo očekivano posle duge i hladne zime koje nas je sve skupljala na jedno mesto na jedno ognjište blizu vatre i starog šporeta u maloj kujnici gdi je vredna bajka mesila i pekla krofne, štrudlu sa makom, orasima i rogačom.

prolece-cvece-750x430.jpg

Gdi je naša bajka pravila koljivo i pekla kolač, ribu i meso za slavu, badnje veče i Božić i ostale đakonije vredno hvale. Po kalendaru još nije dospelo ali po svemu sudeći vremenu jeste, oni najhrabriji već počeli skidati u šorceve i kratke rukave ni da je leto na pomolu i sezona kupanja koje smo onako usput viđali po gradu. Varljivo vreme začas može prevariti i na leđa natovariti prehladu i bolest koja nikom nije potrebna, jer ljudi jedva dočekaše sunce i lepo vreme mameći osmehe na licima dece i ostalih širom parkova gdi su se polako počeli skupljati na usamljenim klupama.

1379859_10151565934337574_1617182113_n.jpg

Koje su jedva dočekale sretne parove i radoznale zaljubljenike u prirodu osluškujući zvuke raspevanih ptica i životinja u potrazi za hranom. Mada još uvek varljivo i hladnjikovo proleće sa promenom toplog i hladnog vremena iščekujući duže dane i dolazak raspusta i godišnjih odmora. Planovi za leto i kupovine garderoba u punom su jeku za završetak škola i proslavu matura svima zadaju slatke brige kako će i gde provesti radosne trenutke i završetak jednog sretnog detinjstva. Pripremajući se za život odraslih koji ih čeka tamo iza onog ćoška pun neizvesnosti i straha šta dalje ?!

112335_prolece_ls.jpg

A mi generacije koji su negde između više onima koji su na pragu zaslužene penzije iščekujemo bolje sutra sa prvim zracima sunca i planovima i snovima o odlasku negde tamo gde su pre nas već odavno otišli…Samo oni najmlađi naši potomci i naslednici mogu da uživaju u nastupajućem proleću bez briga i teškoća razmišljajući samo igranju video igrica u mračnoj sobi i spavanju do podneva i odmora od istih posle duge i hladne zime koja je za nama.

Autor:Goran Popnovakov 2019