KIKIRIKI SEMENKE


 Prazni šorovi širom sela i tek po koji zalutali šarov luta sokacima tražeći nešto za jesti, a ko da nije seoska i slava mnogih letnjeg Aranđelovdana po crkvenom kalendaru, jer su svi prespavali jutro i glasno buđenje pevca na koga se niko nije obaziro. 

Peanuts-in-Shell-New1.jpg

Tek posle tri frtalja sata neko se popo na bickl i kreno put bircuza i dućana a posle fruštuka spremiše se pobožni u crkvu na službu, svećenje žita i slavskog kolača i da bi upalili sveće za žive i mrtve i pomolili Bogu za zdravlje i sreću. 

1819.jpg

Ostali po selu imali svojih obaveza odlazeći kumu u komšiluku na kafu i prvu jutarnju mučenicu, a kuma dočekivala otvorenog pendžera svog najrođenijeg..Sosa pohovala mesa i kuvala lonac supe da se nađe za druge dane, pekla palačinke i krofne sa onim kitnikezom iz špajza koji niko nije hteo jesti jer se zdravo zgusno ?! Neki otišli na šlajz da pecaju meleze ispijajući pivo iz cegera navatavši par kila istih.

horgos 007.jpg

Neki krenuli na prijateljsku utakmicu jer beše letnja pauza i susret prijateljskih lica i večiti rivali između njih sa uzvicima- Napred naši i zabiberi mu gol, šta on zna ?! Među navijačima odnekle se pojavi prodavac semenki sa uzvicima- Kikiriki, semenke, kad neko dodaje- Daj vamo koje pakovanje ?!- A jel imaš li i pivo pride  dobaci neko sa strane..I tako susret asova se završi nerešenim rezultatom 2-2 i burnim aplauzima svih prisutnih nastavljujući druženje u lokalnom bircuzu na stadionu uz spreman kotlić vrsnog kuvara..

Autor:Goran Popnovakov 2019