POŠTAR MIRKO


Beše u selu naš omiljeni poštar Mirko koga su svi voleli od male dece, udatih žena, udovica, raspuštenica i kerova…Ali ga nisu voleli ovi drugi kojima je on rado posećivao kad im muževi nisu kod kuće dal na njivi, zadruzi il bircuzu. Navek je nalazio razlog da ode kod Perse, Marine, Marice il tetka Verice dal na kafu i ratluk il što god drugo. Sa izgovorom da ima nešto da im odnese paket il pismo onako usput pre bircuza il dućana gdi je prolazio ?!

E4_gViCe

Bio je ženjen a beše puna avlija dece pa kad se razmile po šoru pa to je bilo čudo jedno kolko ih izređo po visini a njegova Verka vredna domaćica rodom iz Žablja je sve njih čuvala i pazila na kuću dok su njeni došli onom osmom ofanzivom ko i svi tih posleratnih godina..Znala je ona za Mirkove izlete al nije ništa govorila jer je znala da ima cenjenog i poštovanog čoveka u selu, a poštar je tada bio sve i sja kad donese pare od arende, zadruge il penzije ta on je bio sve i sja ni da je bio neki sudija il činovnik u opštini ?! Od bakšiša se mnogo lepo moglo živeti a gdi je još plata i silni regresi a od silnih para na pazar..Pa kad odu za seosku slavu kod kumova nakupuju svega za obući i obavezno za decu gumenih bombona, kretoša i ćeten alve. Posle odu na konjičke trke i muziku pa zaglave negdi u šatoru gdi se dobro pije i jede baššš.

cudan-postar.jpg

A Verka ostane kod kume Danke sa decom a kumovi nastaviše do ko zna kojeg doba da gustiraju vina i što god drugog pride ?! Lepo se živelo tada bilo je svega lepog da se uzme čak su i kola beše kupili preko kredita koja je pošta davala svima onima koji su hteli nešto da urade il kupe..Ali se đavo jedne godine poigrao sa Mirkom i njegovim momačkim životom koje je vodio kao oženjen čovek kada ga je navatao Đura Macin čoek i dobro ga namlatio. Puče bruka u selu jer Maca beše već trudna koji mesec a znalo se da ne mogu imati dece jer su godinama pokušavali i ništa, dođe i Mirko i reši stvar u trenutku..

Postar-kao-super-heroj.jpg

I tu je Verka prećutila njegove ispade, šta će žena nije imala kud sa čoporom dece a nigde nije inače radila nego ono što Mirko donese to je bilo sve. Al kad su nestale penzije koje su mu cigani pokrali iz torbe gdi ostade u jendeku pijan kada je išo iz bircuza..Posle čitav džumbus ispo došla i milicija i silna potraga za novcima, srećom nađoše ih brzo jer su ih neki iz sela videše kad su mu uzeli sa leđi onako pijanom. Tu mu je posle sve u brk reknula za sve njegove švalerske izlete i sa pijanstvom bude kraj il će ga ostaviti i decu da ih on odranjuje i vaspitava ?!

sl_lisce_u_jendek_b.jpg

Šefovi u pošti ga za baš dobro kazne za velike propuste i prebace u drugo selo da bude poštar bez dodira sa novcem. Moro je svako jutro deset i više kilometara da ide biciklom il peške jer je prevoz retko išo za selo jer je malo ko radio van njega. Dani i meseci su prolazili Mirko je prestao da pije i promenuo se skroz i miran život je napokon došao u selo i kuću gdi je sve činio da njegovoj porodici bude bolje do onog trenutka kada su ga vratili u selo i isti rejon koju godinu kasnije i nastavio tamo gdi je stao ili možda ne ?!

Autor:Goran Popnovakov 2019