PERJE


– Perje kupujem perje viče cigan Pera prolazući kroz selo sa kolima i matorom kljusinom i šarovom koji ga je u stopu pratio od kuće iz drugog sela odakle je bio. Neko dobaci iz avlije- A kolko plaćaš za perje ? – Gazda dve banke za guščije a banku za pačije ?! Sreta izađe iz avlije i kaže- Ajd u avliju imam u šupi sigurno deset džakova..A avlija puna pataka, gusaka, ćurki i kokošaka nemoš proći u drugu avliju od njih još oćedu da ujedaju pogotovo gusani kojih je bilo baš dosta. Čardaci puni svega a obori krmača i nazimadi na izvolte. Uđu u šupu a gazda Sreta reče- Eno ti u budžaku pa nosi imaš sigurno pedeset kila..Iznoseše džakove i natovare na kola a gazda Sreta reče- Ajd majstore da popijemo po koju ljutu što sam onomad pekao ?!

099324

I tako seli za astal donese Sreta rakije predhodno sipajući iz bureta u jedno lonče i popiše za zdravlje i uspešnu trgovinu. Sreta ga priupita- Šta radiš sa tolkim silnim perjem ?- Gazda ja ih samo preprodam na pijaci neki dolaze iz fabrike prave jastuke kažu a inače dobro plaćaju ali samo dvared mesečno š njima trgujem i tako..I tako popiše još jednu i rastanu se a njegova kola i šarov se polako gubili u daljini na kraj sela kad stade padati kiša ko iz kabla a nigde za sakriti se beše. Videše jedno drvo oraja do kuruza i tu se nekako skloni kad udari grom u drvo a njega odbaci daleko u kuruze. Konj sa koli pobeže na jednu a šarov na drugu stranu dok Pera ostade bez svesti u kuruzima celi dan posle toga..Konj se vrati u selo odakle je došao a u međuvremenu stade i kiša. Sreta izađe na sokak da čisti silnu vodurinu iz avlije i lišće koje je vetar naneo na kuću..I videše prazna kola bez kočijaša sa natovarenim džakovima perja zaustavi ih i sa čuđenjem- Gdi je Pera nesto ?!

guske,-selo,-zivotinje-jpg_660x330.jpg

I tako sede na kola i stade ići lagano po selu tražećeći ga, čak je bio i u bircuzu da nije tamo osto i sklonio od nevremena misleći u sebi.. Okrene kola i zaputi se na kraj sela kad tamo čuje lavež onog šarova što beše sa Perom išao celim putem. Siđe sa koli kad Pera bez svesti leži u kuruzima sav mokar prekriven njime i počne ga šamarati i buditi kad u jednom momentu trgne se, sav zbunjen sa pitanjem- Gdi sam ja to gazda Sreto ? Sreta mu reče- Pa ovde si od uluje kad je počela onomad tu si celi dan i veče već počelo padati a ja vidoh kola sa pa rekoh da te potražim…– Hvala ti gazda Sreto spaso si me ti si mi odsad moj kum, moj brat i tako oni se vratiše u selo kod Srete da se Pera malo sredi i popiše još koju onu ljutu što je peko i spomene Peri- Ajd ti lepo ostani kod mene kući eno u šupi imaš nekih bulja i slame pa ćeš tu spavati a kasnije ćemo i večerati ?! -Nemoj kume neću da ti smetam šta će ti sosa reći nemoj da pravim problem idem ja svojoj kući, hvala tebi na svemu ali moram stići nazad ne znam šta ću sa konjem i silnim perjem.- Rekoh ja tebi ostani ovde večeras da spavaš a ujutro svojim putem..

skupljaci-perja-696x551.jpg

I tako i bude ujutro se rastadu kao da su rod rođeni, sunce granulo na nebu, vetar se smirio a Pera sa širokim osmehom na licu se sve zahvaljivao gazda Sreti- Kume bićeš pozvan na slavu ti si moj rod rođeni, moj brat..Prođoše cela godina kad u neko doba izjutro neko stade vikati- Gazda Sreto izađi na sokak da te vidim, stigao je tvoj brat Pera. Sreta izađe iz avlije i sav u čudu kaže- Otkud ti Pero ovako rano da dođeš još svi spavaju nedelja je a oćemo da idemo u crkvu na službu..

MV5BOTI5MzljMTItMWQ3ZS00Y2Q4LWE2OTgtOTIxMGQ2YTFkZWIwXkEyXkFqcGdeQXVyNzI3NzE5MDk@._V1_.jpg

– Znam Kume oću da te zovem na slavu na Đurđic ti si moj brat onaj koji mi je spasio život i moju porodicu spasao od bede..- Hvala Pero što me zoveš ali ja nisam uradio ništa vredno pomena ?!-Ma šta mi kažeš pa ti si mene našao i probudio ko zna da li bi me neko našao, možda neki kerovi pojeli i spasio mi konje i kola i one džakove sa perjom koje sam dobro prodao i veće pare dobio nego što sam mislio, kažu da je velika potražnja za njima sad ?!- Ima da dođeš kod mene za slavu i gotovo imam da se naljutim zdravo ako ne dođeš…I tako šta će Sreta ono što je obećo moro i ispuniti doći za slavu sa Marom a oni ih dočekali na vrata sa muzikom i veseljom sa bogatom trpezom koji su spremili za taj dan..

Autor:Goran Popnovakov 2019