VOLEM JA JOŠ..


Da nastavim ono što sam neki dan imao da reknem na nekom drugom mestu ali sam počeo s kraja šta ja sve volem kad sam bio negdi…Pa počeo bi od onog što je neizbežno na slavljima, veseljima, svadbama i rođendanima. Kad vas ljubazni domaćini priupitaju šta ćete za aperitiv ili po narodskom popiti a vi kao dobar gost znali odgovoriti- Nešto kratko ?!

aperitivo-3.jpg

A oni počeli da nabrajaju- Pa imamo voćnu rakiju domaću pečenu onomad kod kuma od kajsije, jabuku, krušku, dunju, lozu i dudaru..Zatim konjak, vinjak, votku, viski, pelinkovac, višnjevaču i razne likere..A ja im odgovorim- Ma doneste nešto po vašem izboru a oni da nebi sto puta bili zvati doneli malo bokalče i čašice- Pa kažu izvolte slušte se..A iskusni kelneri doneli kajsiju da malo koštamo ko da su znali šta volemm..

2297f0927190494a1660902687982671.jpg

Naravno sa najvećim odobravanjem sam ih poslušao, a na astalima već postavljeni silni tanjiri onako na švedski način kako se rekne svega i svačega da se bocka razne pečenice, kobasice, kuleni, salamice i raznih sireva pride…Ondak vidim ja još što god šta ima da se jee. Rolnice sa sirom i krompirom, punene korpice, slane štanglice, slane kuglice, slane korpice, minjoni, slane torte, punjena, pihtije, jaja i razne salate i to samo donose ko da nema ništa da više da se jeee..A ja navalio ko nezdrav i tolko se naduvao da sam sigurno sifon sode popio da dođem sebi, kad neko rekne- Sklanjajte tanjire sad će supa biti…

images (4).jpg

A ja šta ću izađeh malo na vazduh zapalih cigaru da dođem sebi kad ide supa tanjiri već postavljeni. Sva vrela puši se iz onih činija i sipah pun tanir a beše lepa kokošija sa knedlama, nije ih mrzelo da prave pa dobro obiberio da sam počeo da kijam i slinim od vrućine. Jedvah se ja izborih sa supom kad ide druga tura sarme i punjene paprike sa kobasicama, zatražih malo crnog vina da sklizne i nastavih dalje..Sigurno sam pojo jedno četr, pet sarmi i reših da probam još koju punjenu papriku.

images (7).jpg

E tu sam već počeo da se preznojavam ispijam čašu vina na eks da bolje sklizne, ustadem sa stolice i malo se prošetah do klozeta umijem i koju prozborim sa poznanikom koji rekne- Al sam već zdravo najooo, sve sam one kulene i sirove nabado da mi je pozlilo, još mislio da nema više ništa dva sata smo sedeli i niko ništa ne iznosi pa rekoh..A ja iskusan znao sam da će oni kad tad nešto izneti još što god pa pomislih dok čekam ?!

34093_radikali_f.jpg

Vratih se za astal sarma, paprika i duboki tanjiri rasklonjeni i donešena prasetina, jagnjetina, pečeno i pohovano meso i raznim salatama i pečenih paprika sa belim lukom pride. A kad sam sve to vido ko Đole što reče u svojoj pesmi odjedared astal šaren a meni sve zaigralo pred očima dal od sreće ili čega drugog nisam uspeo doznati istrčah na ulicu i počnem bljuvati da sam dušu svoju ispustio kolko sam se preždero ?! Odem do klozeta umijem se i pogledah se u ogledalo a ja beo ko krpa, malo se uljudih i vratim na mesto pa zatražih rakiju i eksiram je na belo. Dođem sebi a ja opet gladan i nastavih tamo gdi sam stao, a svirci beše neki zdravo dobro svirali i pomislih ala ja volem da …

Autor.Goran Popnovakov 2019