NE VOLEM


Ne volem kad ustanem i dok još ne otvorim oči da ne stavim kafu na šporet i ne popijem je onako natenane bez cukera i koju čašice domaće rakije pride da dođem sebi kad se ispilim iz kreveta. Sedim na kauču i još se teglim dok se kafa puši u šolji od čaja, slušam vremensku prognozu na radiu i kanim se oćul ići napolje ?!

24667079.jpg

Popih tu kafu i rakiju natenane i ondak se vučem ko neka baba dok se ne obučem, krenoh na avliju korak po korak a ne vidoh da su mi krmeljive oči pa se vratih do klozeta.. Vetrina duva i probija se kroz kosti srećom pa ništa ne pada na glavu a ja pomislih šta imam od posla poraditi, a ja ne volem kad moram nešto na silu ?! Ne volem dok se kanem da nešto radim da me neko prekida i zivka telefonom sa pitanjem- Šta radiš ? A od mene sve otpada i odmak ostavljam sve pa nek propadne koga šiša..Sednem za astal izvadivši šunke i kobasice iz špajza seckam na pijacu sve i lagano preživam sa laganim gutljajem špricera da bolje sklizne.

dopisnica-iz-banata-66-1-sor-seoska-vojvodjanska-ulica-jpg_660x330.jpg

Kad se dobro napucam krenem širokim šorom do bircuza sretoh našeg poštara Mirka koji je baš bio raspoložen za priču a ko da drugim danima nije bio ?! Reče mi- Imaš nešto od opštine, verovatno porez za njivu ?! Uzeh tu kovertu i dospem do bircuza laganim korakom naručih špicer i otvorim onu kovertu, ništa novo ista rata za parče zemlje što mi ostavi baba pomislih. Bircuz poluprazan nema nikog mog iz komšiluka ispih onaj špricer i krenoh do kuće da vidim dal mi je žena stigla od matere, reče da ide da joj spremi kuću i što god skuva za par dana ?!

().jpg

Taman za sokak da skrenem kad me srete kum i reče- Di si pošo sa krmeljive oči ajd vamo do mene da koštaš rakiju što sam onomad peko..I šta ću ja da se kum ne uvredih prihvatih njegovo navaljivanje a ja sam poznat po tom da ne volem kad me nešto sile i teraju. Otiđi smo do njega i reč po reč čašica po čašica dospe vreme ručku a ja se baš nešto namerio da radim i setih se pa ja nisam namirio svinje i živinu..Skočim ko oparen izletih iz kuće i otrčim do kuće kumu bez pozdrava, kad kući svinji razvalili obor izletivši na avliju završivši u bašti gdi preorali sve ono što smo posejali proletos..A žena sa vrati- Pijanduro jedna gdi si dosad nemoš te čovek ostaviti ni dva sata a da ne napraviš kuršlus a rekla sam ti da skuvaš i ručak juče kad smo se dogovarali..

Lala pijan i Sosa tush copy.jpg

I tako ja se u momentu otreznih i setih sve onog što sam treba poraditi danas od odlaska u dućan i pijacu, naraniti svinje i skuvati ručak i još trebo otići do šnajderke po ženin komplet ?! I šta ću ja pognu glavu i pomislih al ja ne volem kad me nešto teraju na silu… I krajičkom vidim da nešto ide preme meni kad me opauči metla po leđi sa vikom- Šta radiš tu alkosu jedan teraj u dućan po brašno i zejtin da nešto napravim na  brzinu..A ja zdravo ne volem kad me nešto teraju ?!

Autor:Goran Popnovakov 2019