IMAM JA ŠTO GOD KASTI


Imam ja što god kasti o svemu i svačemu i svakome al neću ?! Imam ja što kasti šta su one moje prve komšije radili kad je bilo ovo nesretno stanje kad su objavili da su se silni ljudi pooboljevali i pomreli al neću ? Imam ja što kasti o mom prvom komšiji šta je radio kad se nije smelo gdi je bio i šta činio sa svojim traktorom po sokaku i dalje po selu i ataru..Dal je bio negdi u šteti il išo u njivu da seje žito ne znam gledio sam ga preko bedema, a beše uveliko trajo nesretni čas i mislio ga ja prijaviti i kreno kad se setih da mi je telefon isključen onomad..

unnamed (8)

Pa odustah od te namere uletim u kujnu i onako zajepuran i besan ko vepar nategnem rogonju iz frižidera ladnog ko zmija i iskapim ga u jednom cugu sa mišlju kako je on mogao a ja nisam..Kad ja izletih na sokak da se malo ja k…kad vidoh ove naše žandare u kolima uletih brže bolje u avliju srećom ne vidih me i od silnog uzbuđenja popih još jednog iz gajbe da dođem sebi..

1589372727716-lala-sosi-asepsola-nosi-830x553

Prođoše dani u samoći i izolaciji bez kuma, brata i komšija da malo protegnemo noge jedno kod drugih pa smo postali pravi umetnici i znalci i majstori tuđeg zanata…Mi se zdravo povrednili pa kosili travu, kuckali i farbali staru tarabu, sklepali vrata na svinjcu, šupi i kerećoj kućici koja se raspala od starosti. Malterisali bedem i čistili jendek sa ulice, išli svako jutro u dućan po leb i mleko i spremali fruštuk…Ispunili silne ukrštenice i, anagrame i sudokue, slušajući tuđu muziku na radio i pevušili njihove stihove bez takta i sluha al smo se ipak trudili da nam dani brže prođu…

guca-1-1

I svoju gospođu nismo zaboravili kako nam je ondak bila lepa i dobra i dosadna sa svojim pitanjima podpitanjima i poštapalicama da smo se svako veče grizli za vrat i što god drugo ?! Bile su to večeri bez televizije, dnevnnika i silnih komentatora sa one strane ekrana koji su nas svakodnevno obaveštavali o našim sudbinama za naše dobro savetovali šta činiti u datim situacijama ?! Voleli mi ili ne oni su nas spasili od nas samih i još više približili svojima i otvorili nova pitanja šta dalje..

unnamed (9)

Postali majstori, pevači, pisci, filozofi, savetnici i delioci, navijači, udarači, svirači i komentatori postali stručnjaci za sve i svašta i naravno ispijači iz punih gajbi i praznioci frižidera i rafova sa akcija supermarketa i dućana..Sve smo mi to postali ali smo brzo zaboravili na sve jer smo se opet našli sa one strane sokaka gdi smo i pre bili i imao bi ja još što kasti al neću ?!

Autor:Goran Popnovakov 2020