TOPLO HLADNO


Naradih se preko dana i preznojah se silno da sam bio tolko mokar gaseći žeđ pivom ladnim ko zmija a ladan znoj niz kičmu se slivao natapajući majicu….Istu posle cedio nad kadom i često umivao nad labavoom do večeri i pojave letećih ljubimaca koji su nas rado posećivali pijući nam krv u silnom broju.

1592031740_danas-toplo-vrijeme-u-bih-temperatura-i-do-30-stepeni

Paleći mirišljave sveće koji su ih na trenutak rasterali sedoh na dvorište da malo oduvam otvarajući ko zna koju po redu flašu da ugasim neutoljivu žeć. U jednom momentu kao da sam osetio glad i nešto me preseče preko stomaka i otrčah u zadnji deo kuće gde se olakšah vratih se i sedoh na šamlicu da se smirim.

n_2158

Nastavih žestoko po ladnom nektaru da nisam ništa stavio u usta celi dan, al nisam mario jer imah zaliha od ranije pa nisam osetio blago grčenje stomaka..Sveće se pogasiše i rojevi komaraca nas rado dali posećivati i uđoh u kuću sa ladnim povetarcom koji je zaduno sa severa pretvarajući se sve više u silnu vetrinu..

pivo_0

Sva vrućina se uvukla u kuću i paleći klimu da malo razladi zidove i popih još jedno ladno gdi ga iscedih na eks. Oprah noge i spremih se za spavanje. Prevrćem se u krevetu od vrućine i silne popijene tečnosti tokom dana da me teralo na grčovito stiskanje bešike i leve noge jer me zdravo mrzilo ustajati.

unnamed

Jedared zadune vetar i otvori sve pendžere i počne kiša padati sa takvim kapima i ledom velikim ko jaje razbijajući čerpiće na kući i čardaku…Osetih ladnoću i tražih po sobi neko ćebe da se zagrejem kolko se u trenu spustila temperatura. Satima je padala ni žive duše na ulici i struja beše nestala, a potoci vode niz šorom slivala u jendeke koji se napunili do balčaka preteći da uđe i u avlije..

340403_hladnoca_ls

Smrzoh se sinoć a ujutro vidih silnu štetu koja oluja napravi po selu od moje kuće i komšija da ni crkva ni ne ostade pošteđena nevremena. Obučeh se i ispih dva gutljaja bajatog piva i popneh se na krov ne bi li ga namestio i zamenio polomljene crepove..A posle osetih blago štipanje grla i po koje kašljucanje koje se pretvorilo u ridanje da bi dan posle legao u krevet sa visokom temperaturom i bolovanjem od mesec dana..Setih se epizode sa ispijenim hektolitrima piva i rekoh sebi- Za tebe nema više ništa ladno ?!

Autor:Goran Popnovakov 2020