ZAKERALO


Beše u selu neki zakeralo sve i svi mu bili teški, za svaku sitnicu progovaro i prekoravao, do podne je mrzeo sebe a poslepodne ceo svet..Takvom čoveku nije mogo niko i ništa udovoljiti a možda nije ni hteo da mu se ugađa, što kažu nakratko nasađen ?!

Ništa on nije voleo da radi, jedino da ždere u bircuzu od jutra do sutra, od čega je živeo očin ga znao ?! Dal od arende i zemlje što dobi od babe il što god drugog, al opet čuli smo da je sve dao za kockarske dugove gdi su ga onomad vijali oni zelenaši iz Bečkereka.. Nikog svog nije imao njegovi pomreše odavno a braća i sestara nije imao sin jedinac kojeg su njegovi dobili kasno. A takva mu i mati bila od onih Grujića iz Žablja poznati po svemu pa i po tome a valjda je zbog toga i povuko sve na nju ?!

Imao je on neke ženturače što mu se vrzmale po kući ali kad progovori sačuvaj ti Bože i nijedna mu nije valjala te sve razjuri za tri dana ?! Beše onako vižljast i lepog lika ali šta vredi kad progovori, bio je gori od tri ženturače i dve strine zajedno kad se sastane sa njima na sokaku..Tih reči i psovki ijuuuu, šta kasti samo mu još korovača trebala pa bi bio pravi ?!

Ni kučeta ni mačeta, ni druga ni roda svoga svi su ga izbegavali samo zato što je taki bio nije valjo ni sebi ni drugom pa ga svi prozvaše Joca zakeralo..A zašto je taki bio đavo će ga znati valda je moro, tako je i umro ožderan sam ko ker u bircuzu gdi je sedeo do izlaznih vrata iščekivajući nekog da dođe sa pogledom koji mu se gubio u daljini. Neko spomene neku dalju tetku iz Francuske što je imao i koju je stalno spominjao da će ga vodati za Pariz..Te godine je napunio četrdesetu kuća ostadoše sama, a taman mu davale komšije četrdeset dana kad se pojavi neko na šoru u nekim crnim kolima kad izađe neko u crnini i otide pravac na grob sa buketom ruža.

Svet je prepozna komentarišući- Jel to Stevina sestra iz Francuske ? Čika Steva beše Jocin pokojni otac koji je imao sestru udatu za nekog francuza gdi beše ostala posle rata kao bolničarka da radi u nekoj bolnici. A pre rata otišla da vidi sveta i ostade tamo…Kuća se ne dugo zatim prodate nekom komšiji iz sela koji beše sina ženio čak dobi i parče neke uparložene zemlje za sitne pare..Ostade priča da je kod njih živeo Joca zakeralo poznat u selu i šire po oštrom jeziku i kratke pameti !!!

Autor:Goran Popnovakov 2020