ČUDNA LJUBAVNA PRIČA


Beše Zoran Nikolić mečkar koji je imao mečku Maru sa kojom je išao po vašarima pokazujući je svima koliko je pametna i pitoma i tako zarađivao za život. Jedne godine je sasvim slučajno našao napušteno meče u šumi begajući od besnih seljana koji su hteli da ga linčuju misleći da je on taj koji im krade po selu ?

Резултат слика за meče

Napušteno meče je dozivalo majku a majka beše ležala upucana od lovaca onomad. Zoran se sažali na nju i uze je u naručje i rekoh joj- Sad si moja i ja ću paziti na teb, i dade joj ime Mara. Mala Mara kao da je razumela šta joj je rekao umiri se i zaspe mu u naručju ?! Zoran je živeo među sunarodnicima koji su lutali i živeli u čergama koji su se bavili svim i svačim, a bogami i lopovlucima ali lično Zoran Nikolić nije učestvovao u tome. Bavio se prodajom na pijacama ono što nađe ili što mu drugi poklone sve do do trenutka kad je našao meče. Svi su se obradovali da će lepo zaraditi na njoj ako je prodaju ali on nije pristajao na to nego je hteo da je izdresira da bude pitoma i poslušna. Njegove metode su bile skroz drugačije od uobičajenih koje su se koristile vekovima u dresuri medveda, silom i mučenjem. Prišao joj kao razumnom biću i sa razumevanjem objašnjavao šta bi trebalo da radi, a Mara beše nekim čudom toliko razumna i pitoma kao da je ljudsko biće da je i sam Zoran bio začuđen time ?

Резултат слика за mečka

Mečka Mara je izrasla u ogromnog medveda koja je ulivala strah u kosti njenom pojavom ali samo do onog trenutka kada se predstavila svima sa svojom tačkom. Naučili su da kao jedan tim da pevaju i igraju dok je Zoki svirao u harmoniku a na kraju je sledio i duboki naklon na kraju svake tačke. Svima su bili interesantni, voleli ih stari i mladi a ponajviše deca koja su je obožavali.

Сродна слика

Išli po vašarima i trgovima u svakom gradu gde su se pojavili i uvek dodavajući nove trikove sa loptom koji su oduševjavali sve prisutne stvarajući neraskidivu vezu između njih i publike koja ih je volela. Lepo su zarađivali da li u novcu da li u medu, voću ili povrću. Bili su zahvalni svi onim što su dobijali živeli jedan život koji je bio neobičan ali plodonosan. Bili su i u novinama pisali o njima a postali su prava atrakcija posle toga gde god da su se pojavili ?

Сродна слика

Zoran je imao i ponude od poznatih cirkusa koji su tražili da je proda za veliki novac jer još nisu videli takvu izdresiranu mečku da je poslušna i pametna kao Mara što je bila ? On je odlučno odbijao svaki dogovor oko prodaje jer nije mogao zamisliti život bez nje kao da je bila ljudsko biće a ne životinja. Prolazile su godine zajedničkog života gde su njih dvoje imali neobjašnjivu vezu i ljubav sa ogromnim poverenjem između njih. Samo se jednog dana sruši u samoj predstavi da li zbog starosti ili umora ? A koja je bila je organizovana na jednom festivalu uličnih svirača kao glavna atrakcija poznata svima koji su samo zbog nje došli izdaleka ?!

Сродна слика

Mečka Mara ostade upamćena kao najpametnije i najvoljenije biće od svih. Ostade tuga i uspomena na sretne dane koje su imali njih dvoje sa kojom Zoran nije mogao da se pomiri da je nema kao da je izgubio nekog svog iz porodice ?! Oni su jedno drugom značili sve, pazili se i čuvali i imali odnos koji je retko ko mogao da razume ?

Autor:Goran Popnovakov 2020