NE DAJ BOŽE


Ustadoh jutros pa nešto dumam šta bi mogo raditi ? Skuvah sebi kafu i umivaču pride da dođem sebi i da se odmorim od spavanja. Pa dok se kafa ladi stao tegliti i misliti šta bi mogo po avlji raditi i na kraju nič pametno mi ne pade na pamet..Pogledah na kalendar i vidim da je neki svetac i crveno slovo, i naglas kažem- E taman sam mislio

Popih kafu na natenane i koju mučenicu što sam peko lane, od mog grožđa dobih par balona za slavu da mi se nađe i kad neko naiđe usput na koju…Videh s prozora neki čerpić mi se pomerio na čardaku od silnih kiša i vetrina pa rekoh ajde da se popnem da ga čas namestim ?! Uzeh lotre iz šupe i kako sam stao na njih padnem i razbijem se ko bundeva, dobro se ugruvah srećom ništa ne slomih sa ovih mojih meter i kusur..

Al ne da meni đavo mira, namestih taj čerpić pa krenoh dalje, sad ću ja i da nacepam drva za šporet i kako sam zdravo zamano sikirom mal nisam nogu otfikario kako mi se odbila od cepanice..Pa ondak sad ću da naranim i svinje i patke i još što god. Krenem u svinjac i kako sam kreno nogom stadem u blato i noge same poleteše u vis i dobro se umeljem pa počnem da Bogaram sve svece sa neba i kad sam hteo da budem vredan na crveno slovo..

Kako sam pomislio da bi trebao ići kod kuma da mu pomognem nešto da varimo oko kapije tako nešto zasija na nebu i neki čudan zvuk iz daljine se proču da bubne opne probi..A ono grom negdi udari blizu nas, a posle pet minuta u naš dud star sto godina ispred kuće koji je moj pradeda zasadio udari takom silinom, a ja ko uzočin bi ispred te me je odbacio u avliju i kako sam pao slomih ruku na dva mesta..

Vidim gori dud a on blizu kuće pa gledim oćel zavatiti i nju pa brzo na đeram i počnem da pumpam amper vode da nisam ni osetio da sam je slomio..Brzoh ugasih drvo i da malo sednem na hoklicu da oduvam i popušim onu moju krču i padnem s nje baš na onu ruku od umora a taman sam zaboravio na nju..I počem da ričem ki magarac da su me valjda čuli u drugom sokaku. Krenem prema klozetu da se olakšem i skliznem preko praga i padnem na nos, razbi ga i njega i čelo i sav se izgrebo o neko trnje što samo izniče pored..

E sad je bilo dosta i tako zdravo opsujem i Boga i sve svece kad me nešto opauči po glavi kad ono pade crep sa kuće i dobro me ošamuti da sam počo da vilenim. Slistim tri ljute na brzinu da dođem sebi i odem u kuću da se sperem kad se strovalim na kauč što bi u kujni i zaspa na njemu do doveče. Kad mi sosa stigla od matere i onako me dobro opauči sa metlom po leđi i počne neopisiva vriska što sam tu lego takav kaljav sa miomirisom od svinja..E kad je videla kako sam strado počela me je ljubeckati svuda i makar što sam bio taki lep i još mi kafu skuva i bi joj žao kad je čula šta sam sve doživeo danas…

Sperem se i zovem kuma da me odveze do doktora da mi nameste ruku i previju rane još i dobih neke inekcije protiv trovanja i reku mi da mirujem bar dve nedelje sa opaskom koji me je očin tero da radim na crveno slovo..Dospeli kući ni večero nisam kad sam legao u krevet i tek sutradan ustade sav izubijan i prebijen ko neki mačak..Jedva sam došao sebi posle dve nedelje mirovanja i taman pomislih kako bi nešto mogo raditi po avlji kad iz vedra neba padna tolka kišurina da poplavi selo za par sati a beše opet neki sitni svetac..Ne daj Bože više na svetac da budem tako vredan..

Autor:Goran Popnovakov 2020