AL VOLEM


Al volem da jem kupus pa to je čudo jedno još kad ima koje čega slaninice, šunkice, mesike i krompirića pride ?! Onako na astalu namešteno za slavu il nedeljni ručak. Kiseli kupus koji smo kiselili u buretu od dvesta litara i par komada glavica sa dodatkom ljute aleve paprike i kojeg zrna kuruza zbog same boje, ma to ti je da ga ješ samog bez leba…

Pa kad uskisne posle šest nedelja a možeš ga jesti već posle tri jer ga ne možemo dočekati, a vala ga željni jesti pre slave i nove godine. Pa ondak kad se dovatimo na zabijačkama u koštac sa topljenim slanim čvarcima i ondak zalijemo kojim čistim il špricerom, ma to ti je da načisto pobenaviš ..

Kad zavijemo jedno tries sarmi za početak a svaka ko pesnica velika pojedeš dve posle ti puca pulover na dugmadima a ona vruća i ljuta od kobasica što smo metli. Još se puši iz smederevca što je još onomad tašta stavila pre prvih petlova i kuvalo u onoj šerpi što staje i krčkalo najmanje deset sati i što god se više krčka ona sve bolja..A sutra kad je probaš za ručak ona bolja neg juče pa tražiš repete bar tri još pride a za večeru nastaviš gdi si stao ?!

Pa slatki kupus sa junetim, govedinom, ovčetinom i kiseli kupus sa svinjetinom sa raznim dodacima..Kupus ispod sača u kotliću il šporetu šta da vam pričam dalje kad se skupimo kod nekog na vikendici il avliji sipa se bar dva il tri puta sa onom velikačkom sipaćom sa domaćom cipovkom sve umakali i olizali tanjire a pivo i domaće vino iz gajbi i balona zalivali dok sve ne pojedesmo i popismo…A sutra ako ostane još malo iskamo ?!

Autor:Goran Popnovakov 2020