NA ČELU


Svi semafori na svetu u svim veličinama i raznim bojama napravljeni da se poštuju red i pravila svih nas koji ih ne poštuju..Kad se čeka kao u niskom startu zvužduk sudije i stisnute pedale do kraja sa škripom guma i trka suludih vozača na 400 metara od semafora do semafora. Kad nas mrzi da odemo samo deset metara dalje i pređemo na isti taj pešački prelaz koji je fino iscrtan i vidi se izdaleka..Kad pretrčavamo ko muve bez glave istrčavajući ispred kolone vozila ne bili stigli na plavi volvo i u punom trku samo odmahnuli rukom kao znak izvinjenja zbunjenim vozačima i škripu i cvilenja propalih kočnica do poda..

Uz salvu prelepih psovki i komentara otpozdavljaju mu čin nesmotrenosti i žurbe ka nepoznatim. Inače prelepe osnovne boje se međusobno prelivaju jednu u drugu uz kratku i dugu pauzu istih tih prelepih i vitkih džinova koji nas usmeravaju levo ili desno sa zvučnim signalima i pozdravima onima koji naziru senke i retkih prelaznika koji vide samo jednu ili sivilo istih sa zebnjom nemoći tražeći pomoć svih onih kojih tih problema nemaju ?!

Ima onih kojih traže anđele u svetu đavola kad projure kroz raskrsnice brzinom vetra i imaglom izduvnih gasova i prašinom iza njih sa visokom podignutim crvenim svetlom na njemu. A za njima momci u plavom krajičkom oka spaziše i brzinom munje ih stigoše dok si reko ašov. Sa prelepim i umiljnim glasovima zamolili da izađu iz besnih i ispoliranih četvorotočkaša sa pruženim rukama u vis i međusobnim pozdravima prepoznali stare pajtaše iz nekih drugih života..Naredne sate isti proveli u hotelskim uslovima visoke c kategorije skupljenih komšija iz kraja

Dok smo čekali da se semafor otvori sa naše strane pored nas i na šinama usko i brzo prolazeća limena konzerva sa čudnim piskom i visprenim vozačem koji nam daje znak na njegovu prisutnost. Ali samo jedan iskokorak ranije ne dočekavši promenu svetla sa čuđenjem svih prisutnih ispratiše jezivu nesreću koja se desila tu ispred nosa na par koraka od nas kad je nesretni starac iskočio pred njega, a kraj bio neminovan i jedan život ugašen u sekundi..Svi semafori tada zablokiraše kao da su znali i dugi piskavi zvuk sirene limene kante još dugo je svirao posle toga..

Autor:Goran Popnovakov 2021