MAJSTORI


Majstore može li ladno pivo, spominje gazda posle uspešnog završenog posla ? Majstorski poslovi koji postoje na desetine u svim oblastima građevinarstva, auto, elektro, hemijskoj i drvnoj industriji. Razni profili su traženi u svakom društvu a pogotovo po inostranstvu gde je deficit zidara, armirača, molera kao i vodoinstalatera, bravara, automehaničara…

Image result for poslovi u evropskoj  uniji

Problemi se množe i šire sa talasom izbeglica koji beže od rata zahvaćenih područja i uništenim ekomomijama u potrazi za boljim životom u zemlje Evropske unije. Koji nemaju potrebno znanje i umeće za poslove koji su traženi. Ali stranci znaju koji su radnici najbolji, oni sa područja EX YU država koji su bili i ostali poštovani i dobro plaćeni zbog samog mentaliteta i ispoštovanih rokova u svakom poslu kao dokazani znalci i majstori svog zanata. Stekli su svetski ugled, firme koje su postojale u EX YU radeći po zemljama Afrike, Azije i Rusije radeći na važnim državnim projektima koji su im postavljeni kao uslov za dalji uspeh i saradnju.

africa_flag_map_by_lg_studio.png

Posle nesretnih ratova i silnih tužnih događaja ostali su sami parčići od nekadašnjih preduzeća i velikih firmi koji rade na suženom prostoru sa velikom nekvalitetnom konkurencijom i privatnim kapitalom koji se uvukao u svaku poru društvu.

6BAE6146-037E-47BF-8672-A25F256C2E03_mw1024_mh1024_s.jpg

Svako se bori za parče hleba i za svoje nebo pod suncem,kako zna i ume naravno i sa dozom sreće kojima je svakom potrebna ? Kao i pre tako i danas se majstori se traže u kafani preko poznanstava i preporuka za svaki posao, pogotovo u javnim firmama sa nameštenim tenderima kao i za svaki posao i dogovor u ovom društvu.

tenderi

Kao po nepisanim pravilima kumovskim i rođačkim vezama funkcioniše čitav sistem ovog društva koji je odvajkada bio početak i kraj svakog dogovora. I pored svih nedostataka sistema pravi majstori će uvek naći poslove koji su zaslužili svojim radom i zalaganjem, jer dobar glas se daleko čuje a loš još dalje !!!

371685

Autor:Goran Popnovakov 2016