ULIČNI SVIRAČI


Putujuće grupe umetnika–plesača, muzičara, akrobata, krotitelja zveri i opsenara koji su izvodili tačke na trgovima gradova Evrope tokom ranog srednjeg veka preteče su i istorijski uzori savremenim uličnim sviračima, mada je zabave na ulici bilo i ranije. I onda i danas ulični svirači su začin u ključaloj smesi sastojaka svakodnevne gradske vreve i svakog naselja koje je prevazišlo okvire mentalne palanke.

minnesaenger_600.jpg

Zvuci uličnih svirača su, stoga, više od pukog nadraživanja bubnih opni i primanja informacija preko organa sluha, to su oblici komunikacije. Ulični svirači su svojevrsni vodiči kroz prostor,vreme i predele duha. U sezoni, dakle leti, slučajni prolaznik, turista, ciljani istraživač, ili iskreni uživalac njihovog umeća može da u krugu od svega nekoliko stotina metara jezgra nekog megalopolisa prošeta kroz različite kulture–od dalekoistočnih, do rastafarija, i od renesansne do tehno muzike.

Image result for ULIČNI SVIRAČI

Repertoar zavisi od muzičkog ukusa, zemlje porekla i broja svirača, kao i umešnosti baratanja instrumentom, koji ne mora uvek biti klasičan. Osim klasike, zastupljeni su i drugi žanrovi folklor(lokalni, regionalni, kontinentalni)nastupi gitarista rokerske provenijencije nezamislivi su bez stvari iz zlatnih godina r’n’r. Koje su u međuvremenu postale himne, zaštitni znak i znak raspoznavanja generacija od šezdesetih multikulturalnim sredinama sve to plus rege, kantri, hare krišna, etnoritmovi, razne kombinacije i sve što im padne na pamet.

Image result for ULIČNI SVIRAČI

Razlozi su često čisto ekonomske prirode–neko dopunjuje prihode, kućni budžet ili džeparac, a oni ortodoksniji čak se izdržavaju od svirke. Studenti muzičkih akademija spajaju praktično sa korisnim, pa na ulici vežbaju za fakultet i skupljaju novce za vlastiti instrument. Neko to radi samoinicijativno i iz čistog zezanja, a posebnu grupu čine oni koji noću, kad sve utihne, zvucima saksofona, violine, gitare…upućuju ljubavna osećanja svom voljenom biću…

Image result for ULIČNI SVIRAČI

Ulični svirači su ne samo specifični vremeplovi, prostoroplovi i kulturoplovi već i često, pokretna minipozorišta, one-man-teather, učesnici improvizovanih maskenbala ili žive enciklopedije hitova. Ulični svirači su svojevrsne duhovne autonomne oblasti. Nekoliko poslednjih godina pešačke zone gradova Evrope zauzeli su potomci latinoameričkih starosedelaca, koje smo vekovima pogrešno nazivali Indijancima. Oni na narodnim instrumentima prezentuju muzičku baštinu svog kontinenta. 

Image result for ULIČNI SVIRAČI

I u našem lepom gradu ulice su bile preplavljene uličnim sviračima koji uveseljavaju i kulturno uzdižu narod kroz vesele ritmove na različitim instrumentima svake godine. Lepa slika obožavaoca i slušalaca muzičara novih ritmova i zasluženih aplauza i ovacija za odsvirane melodije. Postaćemo i kulturna prestonica 2021 koje smo zasluženo dobili u Briselu od mnogobrojnih gradova Evrope. Hvala na pažnji svako dobro i slušajte dobru muziku !!!

Autor:Goran Popnovakov 2016