BADNJI DAN


Badnji dan najavljuje veliki hrišćanski praznik Božić. Tog dana badnjak unosimo u naše domove, a porodica se okuplja uz posnu trpezu. Oni koji su se sa nekim tokom godine zavadili, na Badnji dan praštaju i mire se. Mnogi običaji vezani za Badnji dan sasvim su paganski, a crkva im je kasnije dala hrišćansko obeležje. Običaje oko Badnjeg dana su Srbi nasledili od svojih predaka i još uvek ih održavaju. Za badnjak se seče grana hrasta, koji je kod Slovena oduvek bio sveto drvo. Vezuje se za slovensko božanstvo Svetovida. Badnji dan je pun rituala i simbolike, živopisnih radnji i svi su oni povezani sa porodičnim kultom i kultom ognjišta. Narodni običaji oko Badnjeg dana su veoma stari i do danas se mnogo običaja izgubilo ili zaboravilo. U različitim krajevima,običaji se razlikuju u nekim elementima, a danas su prilagođeni životu u gradu.

Image result for BADNJAK

Loženje badnjaka je u vezi sa ognjem i ognjištem. To je središnji element simbolike rađanja novog sunca jer je i Badnji dan odmah posle kratkodnevnice. Mladi hrast je spaljivanjem davan ognju radi nove godine, a pregršti varnica bacanih u nebo su najavljivale mnogo roda i prinosa.Već u ranu zoru,pucanjem iz pušaka i prangija, objavljuje se odlazak u šumu po badnjak. Badnjak seku isključivo muškarci, najčešće domaćin i najstariji sin,u rano jutro, pre izlaska sunca.Pre sečenja se drvetu nazove„ dobro jutro “, čestita mu se praznik i moli se da donese zdravlje i sreću porodici. Zatim se drvo posipa žitom, a u nekim krajevima mu se daruje kolač posebno umešen za tu priliku. Drvo se ne sme dodirnuti golim rukama, pa onaj koji ga seče navlači rukavice.

Image result for BADNJAK

U toku dana, domaćica u jedno sito stavi sve vrste žitarica, suvih šljiva, oraha i jabuka i to sve stoji u vrhu stola gde se večera. Ponegde sito stave pod sto, a ponegde kod ognjišta. Tim žitom posipaju se badnjak, slama i polažajnik. Pred veče domaćin unosi badnjak i slamu u kuću. Kuca na vrata, a kada ukućani pitaju„ Ko je ? “ odgovara„ Badnjak vam dolazi u kuću “. Potom mu domaćica otvara i obraćajući se badnjaku govori„ Dobro veče badnjače ! “. stupajući desnom nogom preko praga unosi badnjak u kuću i pozdravlja ukućane rečima„ Srećno vam Badnje veče “, na šta ga ukućani otpozdravljaju sa„ Bog ti dobro dao i sreće imao “, dok ga domaćica dočekuje sipajući po njemu žito iz sita.

Related image

Noseći badnjak domaćin obilazi kuću kvocajući kao kvočka, a domaćica i sva deca idu za njim pijučući kao pilići. Domaćin obilazi sve uglove doma bacajući po jedan orah u svaki ugao, što se smatra žrtvom precima. Ostali orasi i lešnici se ostavljaju i u slami ispod stola i najčešće se jedu sa medom. Orahe koji su u uglovima niko ne uzima.

Image result for BADNJAK

Po unošenju badnjaka,domaćin ili domaćica, unosi slamu i raznosi je po celoj kući, a posebno na mesto gde će biti postavljena večera. Pri tome onaj ko nosi slamu kvoca, a ostali pijuču. Preko slame se postavlja stolnjak jer se, prema starom običaju, služi i jede na podu. Stolice su iznete iz kuće i sedi se na slami. Posle Božića se ova slama nosi u obor, štalu ili ambar, a njome su naši stari i obavijali voćke da bi bolje rodile.Badnjak se celiva, maže medom i stavlja na ognjište. Kada je badnjak stavljen na ognjište,prema njemu se moralo ponašati kao prema živom biću−kitili su ga zelenim granama, ljubili, ali i prelivali vinom, posipali žitom…

Image result for BADNJAK

Običaj nalaganja badnjaka na vatru veoma je star. Deca„ džaraju “vatru, odnosno grančicama raspaljuju vatru izazivajući pregršt varnica i iskri govoreći„ koliko iskrica toliko parica ,pilića, košnica.“ nabrajajući svu stoku i živež čije se blagostanje priželjkuje. Negde se uz badnjak u kuću unosi i pečenica i govori„ Dobro veče,čestiti vi i badnje veče “, a ukućani odgovaraju„ Dobro veče, čestiti vi i vaša pečenica “. Po završetku, domaćin okadi ceo dom i večeru, zapali sveću i pristupa se badnjoj večeri.

Image result for BADNJAK

Božićni kolač, domaćica je mesila rano ujutru na Badnji dan, a nekad mu je pripisivana posebna moć. Negde se na Badnje veče mesi česnica, badnjački kolač, bez kvasca sa orasima i namazana medom. Badnja večera je posna, ali bogata. Prethodi joj četrdesetodnevni post i svako jelo koje se iznese na trpezu ima simboličko značenje.

Related image

Treba da obiluje jelom i pićem da bi i nova godina bila rodna i puna izobilja.Treba da obiluje jelom i pićem da bi i nova godina bila rodna i puna izobilja. Nekim jelima se pridavao poseban, magijski značaj,zato su ona i obavezna:med,beli luk(koji ima amajlijsko značenje),pasulj, kupus, riba, voće(orasi,lešnici, jabuke,suve šljive). Večera protiče u miru i tišini.Slama koja se unosi u kuću, obedovanje na podu i raznošenje oraha po kući su deo kulta mrtvih. To veče se u kući očekuju„ domaći “ ili„ domaći pokojnici “ili„ domaći duhovi “. Svi preci su sa ukućanima, zato je večera tiha da ih ne bi oterali i zato se tri dana sa trpeze ne prikuplja nego samo donosi, pa se čak i ne čisti po kući .Na Badnje veče, noć pred Božić peče se pečenica za sutrašnji praznik. Tokom noći se pazilo kad će badnjak da pregori. Nekada su svi ukućani ostajali budni dok badnjak ne pregori, a kasnije je samo jedan muškarac ostajao da bdi.Prema običaju, onaj ko se tokom godine sa nekim zavadio, na Badnji dan sa njim treba da se pomiri.

Image result for BADNJAK

U današnjim, urbanim uslovima se proslava Badnjeg dana izvodi u donekle promenjenom i prilagođenom obliku. U nemogućnosti seče badnjaka u šumi i spaljivanja na ognjištu sačuvane su neke druge osobenosti ovog dana, a to je posna ali bogata trpeza, kupljeni badnjak u obliku par hrastovih grančica i nešto slame(negde se doda i grana drena)uvezanih crvenom vrpcom. Posvećenost ognjištu se ogleda u okupljanju cele porodice za trpezom. Ranije se večeralo na slami na kućnom podu, pa se zato i danas, ispod stola za kojim se večera,stavi malo slame i grančica badnjaka. Spaljivanje badnjaka se obavlja, uglavnom,paljenjem par listova hrasta u pogodnom prostoru. U novije vreme se širom Srbije javilo kolektivno nalaganje badnjaka ispred crkve, odnošenjem u crkvenu portu ili ispred manastira, gde se kućni badnjak spaljuje na velikom badnjaku.

Related image

U Vojvodini se deca okupljaju predveče, pre večere, prazne đačke torbe i idu u korinđanje. Ovaj običaj je veoma sličan koledarskim običajima kod drugih naroda. Mali korinđaši obilaze domove u komšiluku i pevaju(korinđaju)pesmice kojima najavljuju radostan dolazak Božića, a od domaćina očekuju da ih daruje. Domaćini kuće daruju decu jabukama, slatkišima, kolačima, suvim voćem, orasima…

Related image

Drvo se uvek zasecalo sa istočne strane jer je trebalo da padne na istok.Onaj ko je sekao badnjak,trudio se„ da se drvo ne muči “ tj. da se obori iz jednog udarca ili najviše sa tri. Ako drvo ne padne ni posle trećeg udarca, mora se kidati rukama jer više udaraca nije dozvoljeno. Kada domaćin donese badnjak, ostavlja ga pored ulaznih vrata, a tek sa prvim mrakom se badnjak unosi u kuću i stavlja, prema običaju, na ognjište. Posle donošenja badnjaka kolje se pečenica(ponegde se kolje ili„ utuče“na Tucindan). Obično je to prase, retko jagnje (u vreme Božića nema jaganjaca, a ponegde ćurka ili guska. Pečenica je žrtva za novo leto, a ponegde se zove i veselica ili božićnjar. To je ostatak starog kulta prinošenja žrtve za rađanje novog Boga. 

Autor:Goran Popnovakov 2017