DOBRO JUTRO


–  Dobro jutro komšija, kako je šta ima novo ? Reče gosn Steva krenuvši sokakom do bircuza na jednu s nogu pre fruštuka ! Pre toga je već namirio stoku pre zore i prvih petlova i gospa Jule koja je tek upalila šporet. Dolaskom u bircuz već su ga dočekali sinoćni kockari i švaleri koju su pobegli od ljubomornih muževa ! Zgodna kelnerica ga upita ?- Šta će te popiti gosn Stevo ? On joj odgovori kafu i rakijicu i još zatraži novine od juče jer nije stigao pogledati ?!

Image result for bircuz

Pogleda naslove i vidi da se održava vašar u Rumi koji ga podseti da bi trebalo ići sa kumom da kupi svinje i  konja za vikend ! Uz piće prepričava nedelju koja prošla i planovima lepoj Jeli koja ga sa pažnjom stane slušati. To pijanim i bahatim sinoćnim gostima nije bilo pravo, pa su ga stati brecati da se okane Jele jer će biti belaja ?!

Image result for bećari

Gosn Steva beše kulturan i pomirljiv pa im je smirenim glasom reče da on ne želi ništa od Jele nego joj je objašnjavao šta bi trebalo raditi za vikend. Ali ništa to nije vredelo njegovo pravdanje, nego je jedan od bećara njemu prišao za sto. Počeo se brecati na njega ! Ali gosn Steva je svu tu školu odavno prošo, pa mu odovori;- Slušaj ti balavče, jezik te tvoj pogani, pazi šta toročeš i ne brecaj se ti na mene, nisam ti ja tvoj baba i pazi šta radiš sad kad izvadim bricu videti ćeš svog Boga ?!

Image result for turinska brica

U tom u bircuz uđe i njegov kum Laza koji je poznat po selu koji je bio bećar i švaler da nikom nije bio ostao dužan, pa onako ljutito zapita ?- Znaš li ti na koga si ti to stao zabadati, kad te sad opaučim po toj labrnji sad ćeš videti ?!- To je moj kum, on je bio najjači u selu i okolini taj je mogao popiti tri balona vina, pojesti za trojicu i potući za petoricom.- Ničega se moj kum i nikoga nije bojao a ti ga stao brecati !

Image result for bećari

–  Da si mu se oma stao izvinuti ili će brica raditi ?! A Boga mi ta brica je prava Turinska ! Ona  koja je virila dva prsta iz  pivske flaše, nedao Bog da ona nekoga nabode ?! Bećari kad su videli kuma nisu nimalo razmišljali nego su se gosn Stevi izvinuli i naručili im po turu pića i otišli svojim putem. Vašar prođe a gosn Steva se pojavi sa konjem pred bircuzom da se pohvali i da počasti. Beše isti oni bećari od prošle nedelje koji su se brecali, pa mu stanu dobacivati !- Dobro jutro gosn Stevo, kako ste vidimo da ste kupili novog vranca, koliko ste ga platili ? Bilo mu je čudno otkud da se oni sad interesuju za njega i da se tako lepo ponašaju ?

Image result for seljak u vojvodini

Odgovori im da ga je platio pet džakova kukuruzu i sto dinara pride, i veli još da ga nije skupo platio ?!- Piće za sve, kaže zgodnoj Jeli i naruči sebi sifon sode i bokal vina ! Da vam se izvinimo još jednom gosn Stevo mi nismo znali ko ste vi ?- Vi ste našeg babu spasila batina i brice gde su pijani Bečejci vadili na njega ?- Ništa, ništa pozdravite vašeg babu i poručite mu da naiđe do mene jedan dan !!!

Autor:Goran Popnovakov 2017