DERAN


–  Derane ne kradi višnje, sin ga materin sad kad te dovatim sad ću ti uši počupati ?! Viče deda Steva za njim, ali deran već pobeže šorom obravši punu majicu višanja da podeli sa svojim drugarima. Sretoše se sa njima na dolmi kanala i onako na brzinu pojedeše te višnje. Musavi beše i flekavim majicama odoše dalje da prave bećarluke. Beše lep prolećni dan, nisu išli u školu derani su dumali šta bi sad mogli da naprave ? Odlučili su se da odu do dede Stipe koji je imao koke nosilje i da mu maznu par jaja, jer su čuli da sveže jaja daju sjajan glas i da su puna kalorija ?!

hqdefault_cr.jpg

Izvlačili su slamke kome će pripasti da ode do kokošinjca, ali to nije baš bilo lako jer je deda Stipa imao opasnog terijera koji je znao da ujede. Srećom ker je bio vezan pa su tako i odlučili izvlačenjem kraće slamke. Kraću slamku izvuče isti onaj deran što je krao višnje ! Taman kad je dospeo u dvorište, ne stignu da pokupi par jaja kad se ker otrgnu sa kanapa i stade ga vijati. I onako uplašen sa majicom puna jaja preko plota da pređe, kad ga ćapi za zadnjicu. Ispusti ta jaja na zemlju i sav se umrlja od njih, beše sav žut kad pobeže glavom bez obzira.

Image result for vojvođansko selo

Razbeše se društvo svako na svoju stranu bez pozdrava, a uplašeni, izubijani i izujedan deran jedva se dovuče do kuće, kad ga na ćošku kuće dočekaše baba sa kaišom, deda Steva i deda Stipa. Videvši kolko je sati, znao je šta ga čeka ? Pognute glave prođe pored njih i uđe u dvorište ! Baba besan, namrčio se da ga tuče ne sačekavši da se deda Steva i deda Stipa odalje, pa stade ga tući kaišem.Vičući- bećaru jedan, jel sam te tako učio da kradeš u komšiluku kao da kućI nemaš višanja i jaja ?! Pored batina dobio je i kaznu klečanja na kukuruzu do večere. Kad beše vreme večere onako musav, prljav i gladan baba ga otera u krevet na spavanje bez večereri i pored majčinog moljakanja da neće više to raditi ? Zamalo da mati ne dobije po labrnji, nije babu popuštao bes, jer zna kako je decu učio, a zaboravio je da je iste bećerluke on isto radio, a svom babi neprijatne scene ! Prođe nedelju dana, još uvek plav od babinog kaiša nije ni išao u školu krenuvši u dućan gde ga mati posla po hleb, zejtin i neke začine.- Derane, viče za njim deda Steva- Jel oćeš višanja jesti, evo ja obro pa ponesi svojima ?! Od sramote nije mogao ga pogledati u oči nego pognute glave odgovori- Hvala deda Stevo nisam gladan imamo kući, evo baš mati napravi pitu od višanja !!!

Autor:Goran Popnovakov 2017