SOK OD ZOVE


Beše prolećnji dan, sunce tek granulo iznad sokaka a vredne komšije već uveliko na njivi vrše setvu kukuruza i žita. Puste ulice tek po koja kola da prođu. Deran sam ostade, jer su mu drugari otišli sa svojima da rade. Krenu šorom i dospe do jednog silosa, sav zarastao u korov i travu i oko njega izđikala zova. Setih se šta mu je mati spominjala da bi volela piti sok od zove, a trebalo bi je ići nabrati ?!

Image result for zova

Svi u kući su voleli da piju taj sok, lep sladak i osvežava kad su vrućine. Pa nađe neki džak od kukuruza i nabere on njega na brzinu. Otrča kući i sav zadihan utrča u dvorište. Mati vide šta je doneo isprva se tako obradovala da je sva odskakala od zemlje, jer joj se želja ispunila. A onda se seti pa na njega počne brecati odakle mu, da nije negde ukrao kao one višnje onomad ?! Pravdao se da nije nigde ukrao nego je našao kod napuštenog silosa nedaleko od kuće !

Image result for zova

Mati se smirila poverujući u njegove reči ovaj put i stade kidati cvetove i sipati šećera i vode u jedan amper praviti sirup. Htela je da napravi kolače sa višnjama i sok od zove i da obraduje sve jer će joj biti rođendan za koji dan ! Ukućani su jedva dočekali sok od zove kako je bio lep i sladak, a tek one kolače od višanja što bešu ! Prođe matin rođendan, a ona ga posla da nabere i donese cvetove zove jer im se svideo sirup što ga ona napravi. Samo ovaj put reče da povede i brata Jovana da što više naberu jer je htela da napravi više i pošalje kumi Persi. Jer je i ona htela da proba taj sok sa nekim novim receptom što je pročitala u novinama.

Image result for bundevara

Posle par dana mati napravi sirup i posla derana do kume Perse da je obraduje. U znak zahvalnosti ona posla tanjir bundevara koju je upravo ispekla u šporetu. A šta će deran večito gladan i željan slatkog pojede one bundevare na brzinu sav se ispeče dok ne dođe kući. Tanjir sakri u baštu i ne rekoh svojima da ih je kuma pozdravila. Posle par dana sretoše se kume na pijaci kad kuma Persa spomenu da li su dobili bundevare onomad, kad je bio deran kod njih ? Mati ga spopadnu dolaskom sa pijace počela ga koriti da je alav i da samo na sebe misli, još ga metlom po glavi opauči i spomenu onaj tanjir gde je bio sklonio ! Reće babi kad dođe sa njive šta je opet uradio ! Stade mater obigravati da će biti dobar da ne kaže babi, jer kad on dohvati kaišem tu trava ne raste. Bio je u kazni da oljušti sav krompir i luk, a vala bilo ih je par džakova tako da je satima plakao od luka a ruke sav nažuljao od krompira.

b42335fa04f52ceb8f3d6c3d13bb62d0

Više mu nije padalo na pamet tako da se ponaša, pa ga za koji dan mati posla kod kume Perse sa istim onim tanjirom. Što ga je u baštu znao baciti sa tek ispečenim bundevarama. Hvala na pažnji obradujte i nas bundevarama i sokom od zove !!!

Autor:Goran Popnovakov 2017