VOJNIKOVA LJUBAV


Dobrivoje Zarić je je bio učesnik Srpskog -Turskog rata koji je vođen krajem XIX veka i drugih koje su direktno bili uperene protiv Srpske države. Biti vojnik i služiti u kraljevskoj vojsci je bila čast za svakog čoveka pa tako i za mladog Spasoja koji se ugledao na svog oca kao i dedu pre njega koji su branili granice još tada mlade države posle silnih vekova otomanskog uticaja i vlasti.
Image result for srpski vojnik u miru
Spasoje Zarić jedan od petoro sinova učesnik balkanskih i prvog svetskog rata kao vojnik drugog gvozdenog pešadijskog puka koji je preživeo užase tih godina kada se sudbina Srpskog naroda branila na frontu, kao i u miru posle toga ? Dobitnik više vojnih odlikovanja za hrabrost i posebne zasluge u ratu. Više puta ranjavan ali nikad nije zažalio što se pridružio vojsci jer uvek govorio kako je to njegova obaveza i ljubav koja ga ispunjava i tera napred ?!
Image result for srpski vojnik u miru
Visok, stamen i prodornih očiju dugačkih brkova uvek spreman za akciju, nije se bojao nikoga i ničeg i uvek se sa ponosom prisećao kako su njegovi otac i deda pre njega branili otadžbinu. Posle rata službu nastaviše kao žandar do odlaska u penziju. Pred sam početak drugog svetskog rata kada je država još jednom trebala njegovu hrabrost i smelost za odbranu i čast države. A imao je i naslednike koji su tek stasali za vojsku učeni poštenju i požvrtvovanju kako se treba čuvati i paziti krhki mir. Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017