DAN MLADOSTI


– Danas je dan mladosti drugu Titu rođendan spominje drugarica Marija iz VIII-5 najbolja u svom razredu ali i u školi. Dobitnica više nagrada sa takmičenja iz literarnih radova i ovaj put nije razočarala sa sastavom o drugu Titu i danu mladosti koji su imali kao pismeni zadatak mesec dana ranije ! Njen sastav je dospeo i na republičko takmičenje osnovnih škola i kao takav završio na prvom mestu sa najboljim sastavam o njemu ?! O velikom ocu svih naroda i narodnosti SFRJ te davne 1970 godine. Marija Zorić stidljiva i lepo vaspitana devojčica nije očekivala, ali se potajno nadala nagradom na tom takmičenju. I kao vukovac ponosno predstavljala svoju školu i za nastavnike i ostale đake bila čast što je to bila ona ?! Kao nagradu je dobila da ide na eskurziju sa ostalim dobitnicima iz cele Jugoslavije Titovim stazama revolucije.

Image result for dan mladosti

Na televiziji su prikazivali dolazak štafete mladosti drugu Titu i veliki spetakl koji se pripremio tim povodom. Pevale se pesme o njemu i njegovim stazama revolucije sa narodnim igrama i narodnim nošnjama iz svih republika. Dečiji horovi i grupe sa narodnim instrumentima koje su dočaravali svu raznolikost zajedničke nam države kojima je nekima značila sve tih godina ?!

Image result for dan mladosti titov rodjendan

U radnim organizacijama se takođe svečano održavao dan mladosti sa prigodnim programom svih zaposlenih i svečanim ručkom za sve. Ima onih koji su želeli da idu u Kumrovac u rodno mesto voljenog vođe o trošku preduzeća koju su organizovali sindikati i time dali svoj doprinos ?!

Related image

Lepa vremena su za nama, mlađi naraštaji ne znaju za ovakav praznik, ili su možda čuli od svojih starijih kako je to nekad bilo ?! Kada se poštovao lik i delo jednog čoveka koje je većinu zadužio. I danas se Titovi pioniri i poštovaoci stare nam Juge okupljaju u rodnom mestu posle toliko godina i poznatih događaja i previranja u prošlosti. A naravno ima i onih koji su izričiti protivnici svega toga ?! 

Autor:Goran Popnovakov 2017