DAN KAD SAM NAUČIO DA PLIVAM


Dan kad sam naučio da plivam beše letnji julski dan kad sam išao preko socijalnog na more kao i većine dece iz Novog Sada koji su imali neke zdrastvene probleme ?! Bili su slati na more u odmarilišta širom Jandranske rivijere koja su postojala tih godina i zajedničke nam države gde su svi radnici uplaćivali u jedan zajednički fond namenjen za te stvari. Tokom celog letnjeg raspusta su se smenjivale grupe po petnaest dana u više autobusa koje su takođe dolazila iz drugih gradova radi odmora i lečenja, a to more omogućava i same klime koje vlada na primorju.

Related image

Išli smo u više mesta tih godina ali se sećam da sam bio na ostvu Korčula i mestu Vela Luka gde sam proveo nezaboravne dane kupajući se na prelepoj plaži, toplo sunce na nebu je sijalo a mi smo uživali igrajući karte i jedući sladoled u hladovini. Doduše na nas su pazili vaspitači iz naše grupe pa tako nismo imali baš neku slobodu da negde odemo ili uradimo nešto bez pitanja ? Bili smo klinci možda prvi ili drugi razred tek krenuli u školu, šta smo mi znali ono što nam kažu tako smo i radili ?!

Related image

Vaterpolisti vaterpolo kluba Vela Luka su se rado odazvali pozivu da nas nauče da plivamo kroz osnovnu obuku i lake treninge sa loptom koje su svima dali da vežbaju. Snažni i krupni momci su sa posebnom pažnjom svakom posebno pokazivali stilove koje postoje i sve nas zainteresovale za taj sport koji oni igraju. Voleli smo da budemo u njihovom društvu momci puni optimizma koji su živeli punim plućima. Prepričavali su nam njihove utakmice koje su igrali sa drugim klubovima i davali nam savete o svemu.

Image result for vaterpolo vela luka

Desetak dana je brzo prošlo i obuku koju smo završili, pa smo tako imali i polaganje u plivanju koju smo morali da položimo i pokažemo znanje koje smo usvojli. Naravno svi smo prošli težak test koji je bio postavljen pred nas gde smo dobili i zahvalnice za pokazano znanje i trud. Bili smo srećni što smo naučili da plivamo i bili smo spremni za bazene koji su nas čekali kad se vratimo sa mora ?! Od tada je sigurno prošlo tridesetak godina gde se rado sećam tih trenutaka iz mladosti i nekog lepšeg vremena koje je za nama. Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017