SLADOLED


–  Daj meni malo, baš si neki, dovikuje Žare svom drugaru Miši kad je prolazio šorom idući iz dućana gde ga mater posla da kupi hleb i mleko.- Ne dam i neću to je meni mati dala da kupim, nek ti baba kupi šta me briga i ti meni nisi dao onomad isto ?!- Što si taki evo i ja ću sledeći put tebi kupiti jedan, samo jedan liz oću ? Miša je ostao dosledan i nije mu dao i pored moljakanja svog drugara iz sokaka.

images (1)

Topao letnji dan nastao sunce na nebu visoko, sve vri , svi se zavukli unutra jer su poslove svi pozavršavali do podneva šta su imali, čak su se i kerovi negde zavukli u ladovinu begajući od vrućine ?! Ko nije imao šta da radi ili se nije zavukao u kuću bio je na šlajzu na kupanju gde se celo selo okupljalo pravili se roštilji, pilo se pivo i kupalo po ceo dan. Čak se pojavio i neki sladoledžija koji je prodavao sladoled iz svog frižidera sa bicikla, u tren oka se stvorio red, ponajviše deca koja su jedva dočekali toplo vreme i sladoled ?!

46303077.jpg

Neki su pecali iz čamca, a neki u ladovini ispod suncobrana pijuckali ladno pivo i prepričavali minule događaje iz sela i bistrili svetsku politiku. Gledali ispod oka ženske u kupaćim i maštali o susretu. Svake godine je tako pa i ove nije izostalo kupanje, odmor i sladoled, čak je i neki starkelja spominjao da bolji nije jeo još kad je bio posle rata u Firenci u Italiji gde postojbina sladoleda i gde se najbolje pravi pica…

3435-kovilj6

A uveče kad splasne vrućina znali su stari i mladi stati šetati dolmom i od kuće do kuće stati bistriti protekli dan koje je sve odvukao na šlajz uz hladno pivo i sladoled tražeći spas u ladovini. Spominju vrućinu i kad će kiša pasti kažu valja malo da razladi, kao da još onomad nije padala danima pre toga ?! Hvala na pažnji, svako dobro i uživajte u životu !!!

Autor:Goran Popnovakov 2017