KROMPIRAČA


– Jelo kuvaj kafu i daj rakije vamo, spominje Arsa svojoj ženi kad ustade sa prvim petlovima probudivši je. Dok je Jela upalila šporet i skuvala kafu dotle je baba namirio svinje i spremio traktor i prikolicu jer je imao na njivi da skida bostan još par redova što je ostalo od onomad.

sporet_smederevac_by_witnessm-d4pgts9
Sedoše zajedno pijackujući kafu i onu rakiju gromovaču dudaru što su on i njegov kum pekli onomad razmišljajući o danu što je pred njim. Jela ga upita;- Šta ćeš Arso da kuvam danas ?- Pa ne znam ženo kuvaj šta oćeš ?- Pa dobro biće šta bude kad stigneš sa pijace biće gotovo ?!

images
Arsa otide svojim poslom a vredna Jela sve natenane počela raditi. Otide do špajza po krompir, luk, slaninu i ostale đakonije. Naumila je praviti krompiraču a njen Arsa ju je strašno voleo onako kako samo ona to pravi red luka, red krompira odgore slanine i kobasica pa još koju ljutu doda. Paradajz čorbu još uz to i to onu pravu sa zeleni i lukom. Uvek je govorio kako je to njegova baba pravila dok je bio deran i to još bez leba se jelo toliko je to bilo sito.

dsc0723.jpg
Dođe vreme ručku Arsa rasprodaše sav bostan nakupcima jer nije hteo da se zamajava još je imao vremena da ode u bircuz na koji špricer. Sretne kuma Miku koji je takođe beše bio na pijaci prodavši prasiće što su mu onomad krmače oprasile, nešto je ostavio za sebe a ostalo mu beše višak ?! I tako uz priču prepričavaju protekle događaje i planovima kad kum reče;- Jel Arso jel si čuo da su opet smanjili cenu svinja ?- Ma jesam više ne isplati držati i prodavati za sitne pare jer stalno nešto kalkulišu ?- A tek sejati bostan digli cene semena i špecija prosto razmišljam da odustanem a tolko godine smo radili još moj deda je imao računa raditi a sad prosto ne znam ?!

8bf3f8a2531470f5372bc3125ccbfd6d.jpg
I tako uz koju čašicu špricera i rakije izbristiše svetsku politiku na lokalnom nivou kad u jedno doba Arsa pogleda na zidni sat pa reče;- Kume moram ići evo već jedan sat vreme ručku Jela me čeka kanda je pravila krompiraču nešto mi miriše da jeste ajd uzdravlje, i tako raziđu se kumovi svako svojim putem.

bundevara-i-pita-sa-jabukama5
Kući ga dočeka pun astal svega vruća paradajz čorba, krompiraču kako on samo voli i još je vredna Jela uspela stići napraviti bundevare. Kad Arsa vide da ima bundevare s vrata je stade ljubiti.- Al volem sve mi ide voda na usta, ajde daj da jedemo nešto sam ogladneo od onih špricera posle ćemo bundevare jesti. Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017