ŠTRUDLA SA MAKOM


–  Žare gde si trebaš da ideš do dućana nešto da mi kupiš, viče mati sina sa kapije u tom trči deran sav zadihan iz druge ulice.- Molim mama čujem da me vičeš !- Evo ti novaca i kupi kilu maka i sačekaj da ti samelju i pravac kući nemoj da se nigde zadržavaš. Opominje mater svog sina koji je bio sklon da zaboravi sve što mu se kaže i pogrešno uradi ?! I tako Žare krenu do dućana usput je morao proći pored deda Milanove napuštene stare kuće koja je bila puna kerova koji su napadali sve koji su tu prolazili .

Резултат слика за stari dućan

Deda Milan je bio vrsni lovac i živio sam sa svojim kerovima a kad beše umro oni su ostali da čuvaju napuštenu kuću. Bliže rodbine nije imao, ženio se nije a dece nije imao. Polako je sve osmotrio da slučajno nisu bili kerovi u blizini a kad uvidi da ih nema protrči pored kuće kolko je brže mogao ?! Vraćaju se iz dućana sretne svoje drugare Jocu, Peru i Branka koji su krenuli da čukaju krpenjaču na ledinu koja je bila blizu sela.- Zdravo Žare viče jedan od drugara gde si krenuo ajde sa nama da igramo fuce ?- Ne mogu reče mi mater da se nigde ne zadržavam da idem pravac kući !- Ma ajde nećemo ni mi dugo frtalj, dva sata najduže i mi moramo ići na njivu. Pomisli šta je frtalj sata reće materi da je bila gužva u dućanu i gotovo neće ona ni znati da je bio na fucibalu.

Сродна слика

Prođe frtalj, dva i celi sat kad kad se Žare seti ?- Jao ubiće me mater čeka me odavno a ja se zaigro sa vama, i otrči kući zaboravši onaj mak pored starog duda ?! S vrata ga mater dočeka korovačom i stade ga tući !- Gde si dosad bećaru čekam te više od sata vremena i gdi ti je mak ?- Au mama ja zaboravio kod duda gdi sam bio !- Ajde idi po njega i dolazi kući sad će baba sa pijace doći i ručak će brzo biti.

ljubomir-zivkov-dopisnica-iz-banata-34-1-vojvodina-vojvodjansko-selo-jpg_660x330.jpg

Kad on tamo drugari se već razišli svako svojim putem, a srećom niko nije diro kesu i sa olakšanjem krenu kući. Usput kod deda Milanove kuće ga dočekaše čopor kerova koji ga stadoše vijati i od silnog straha izgubi kesu i onaj mak koji se sav rasuo po kaldrmi gde jedva stigo kući čitav ?! Kad ga dočeka baba sa kamdžijom i stade ga tući po leđi vičući.- Gde si dosad evo i mater mi reče da si mak izgubio, a tako sam se zaželeo štrudle još onomad kad sam bio kod babe Joke ?! 

Сродна слика

–  Šta ću babo napali me deda Milanovi kerovi pa sam se uplašio i ispalo mi usput ?! Prođe par dana Žare beše u kazni još onomad gde je danima klečao na kukuruzu i morao biti u ćošku kad ga matera opet posla u dućan po mak sa opomenom da odmah dolazi kući čim mu samelju. I tako otide sa babinim biciklom da bi se brže vratio i da bi ga obradovali jer mu je beše rođendan, a bio se žaželeo još onomad štrudli sa makom. Deda Milanovi kerovi beše rasterani od drugih lovaca iz sela jer su napadali sve živo tako da se nije morao više bojati ići tim šorom. Mater napravi tri velike tepsije štrudli sve ispadalo iz njih beše više maka nego što je bilo testa u njima ?

Резултат слика за štrudla sa makom

Svi se beše osvetili kolačima da nisu mogli ništa drugo jesti a baba je samo hvalio mater,- A Milice al si napravila štrudle ni moja mater ne pravi ovako dođi da te poljubim ?- E moram vam priznati što moja tašta zna da pravi sa makom, višnjama, rogačom kao iz ove priče prste da poližete onako sa vanil šećerom odgore, baš smo ih danas imali pa sa vam moro kasti ?! Hvala na pažnji…

Autor:Goran Popnovakov 2017